fredag 26. februar 2016

Hvor blir det av sosialismen?

Vi skriver år 2016. I flere tiår har økonomer, biologer, økologer og en samlet vitenskap, inkludert et utall miljøorganisasjoner, ropt «varsku her». De har advart mot en kapitalisme som utarmer planeten vår og skaper enorme forskjeller mellom fattig og rik. 
Historias mest effektive økonomiske system har utviklet seg fra velsignelse til en trussel mot menneskeheten, lik et grådig, umettelig monster.
   
Naomi Klein har i boka si «This changes everything» grundig dokumentert den globale monopolkapitalismen som årsak til den kritiske situasjonen vi har havnet i, være seg forsøpling, ressurskrise og klimakrise. Hun klarte å vekke opp døsige sosialdemokrater, deriblant APs leder Jonas Gahr Støre. Han innrømmer nå at kapitalismen er selveste problemet. Fagbevegelsen derimot slumrer fortsatt. 

Alternativet er, dersom vi skal unngå et økonomisk/økologisk havari, et samfunnssystem som kalles sosialisme:
- Et utvidet direkte demokrati der produksjonsforhold og betingelser bestemmes gjennom de ansattes demokratiske organer, det vil si av produsenten (arbeideren) og konsumenten (forbrukeren) i en og samme person. 
Det er jo slik at den som har skoen på vet best hvor den trykker.
- Alle politiske beslutninger vedrørende ressurser, natur, miljø skal være tuftet på forskning og vitenskapelig dokumentasjon.
- Landets infrastruktur skal eies av landets befolkning og forvaltes demokratisk.
For å unngå sosial ulikhet som fører til kriminalitet og klasseskiller skal samfunnets verdiskaping underlegges prinsippet «yte etter evne, få etter behov».
- Vi produserer og forbruker i dag det dobbelte av hva vi gjorde på syttitallet med samme antall arbeidstimer. Siden vi under sosialismen slipper å produsere den ekstra merverdien som går til ytterligere berikelse av kapitalistklassen med tilhørende lakeier, kan vi halvere arbeidstiden til fordel for en doblet fritid, mer tid til omsorg, sport og lek. (Vi levde da utmerket godt for 40 år siden også, eller?).

Mye av dette finner vi igjen i prinsipp programmet til Sosialistisk Venstreparti, SV. 
Men hvorfor i all verden blir ikke nettopp det markedsført? 
Det er nå vi trenger en framtidsvisjon som kan befri oss fra kapitalens diktatur.
I stedet bruker partiet alle sine krefter på vektskål politikken, nemlig å rakke ned på andre partier i håp om sjøl å vippe opp på gallupskåla.


Blir det kanskje for sterkt å erklære «finansfyrstenes død»?
Sosialismen tillater nemlig ikke at en håndfull mennesker bestemmer hvilke arbeidsplasser som har livets rett gjennom hva de kjøper og selger på børsen, drevet av et begjær etter mer penger og større formue.

Blir det for sterkt å erklære farvel til alle avtaler og institusjoner som i dag tillater monopolkapitalismen å undergrave suvereniteten til verdens nasjoner og folk?

Store og omfattende samfunnsendringer betegnes med begrepet «Revolusjon».
Når skal Sosialistisk Venstreparti våge å ta det ordet i sin munn?

https://www.youtube.com/watch?v=biGm7nUgisA

Ingen kommentarer: