fredag 4. januar 2019

Det er nå vi må velge!


Mandag 8. oktober 2018 ble en merkedag i nyhetsbildet ved at to sterkt motstridende rapporter ble sluppet samtidig, begge omhandlet menneskehetens framtid.

Den ene var sjokkrapporten til FNs klimapanel, IPCC, som konkluderer med at den kursen vi er inne på nå vil øke jordas gjennomsnittstemperatur med 3-5 grader i dette århundre. Ekstreme værforhold vil bli mer ekstreme og gjøre store skader på infrastruktur som veier, havner, kraftoverføringer, kommunikasjon etc. 
Klimaendringene vil drastisk forsterke reduksjonen av jordas ulike livsformer og akselerere tapet av arter.
Rapporten advarer særlig mot de katastrofale «vippepunkter», de som utløser selvforsterkende mekanismer. 
Is og snø reflekterer solvarme. Når isen forsvinner vil hav og land absorbere mer varme slik som nå skjer ved begge polene. Når havet blir stadig mer surt på grunn av økningen i mengde absorbert karbondioksid, vil det i første omgang ramme skalldyr, plankton og yngel som igjen reduserer fiske- dyre- og fuglebestander oppover i næringskjeden. Når klima blir varmere vil de enorme arealer med tundra lekke metan til atmosfæren, en gass som er 25 ganger sterkere som klimagass sammenlignet med karbondioksid
Rapportens konklusjon er konsekvent og udiskutabel; Dersom vi skal unngå en global katastrofe må den blinde vekstøkonomien erstattes med en økologisk økonomi styrt av forskning og vitenskap. Utslippene av klimagasser må halveres innen 2030!

Den andre nyheten denne dagen var ikke sjokkerende, men dog ganske så overraskende. 
Da ble Nobelprisen i økonomi tildelt professor William Nordhaus ved Yale University. Han har i flere år forsket på sammenhengen mellom økonomisk vekst og menneskeskapte klimaendringer. Overraskelsen kom med denne konklusjonen; Betingelsene for økonomisk vekst må beholdes, og veksten må økes drastisk! 
Med betingelser mener han kapitalismens produktivkrefter som konkurranse om markedsandeler med profitt som overordnet mål. Han innser at økonomisk vekst, med tilhørende økning i forbruk og konsum, resulterer i økte utslipp av klimagasser med de konsekvenser som beskrives i rapporten til IPCC.
Han ser også at matproduksjon og tilgang på rent vann kan bli en mangelvare. Han erkjenner at jordas bestander av liv vil bli sterkt redusert med tap av arter for evig og alltid, og millioner av klimaflyktninger vil skape store konflikter. Men det er verdt prisen for at vi skal kunne skape en vekst som gir oss et økonomisk handlingsrom stort nok for å kunne tilpasse oss til en opphetet planet, konkluderer professoren.
Samtidig er han bekymret for disse «vippepunktene» siden det er vanskelig å beregne skadeomfanget, og dermed blir kalkyler og budsjetter også usikre, innrømmer professoren.

Nobelprisvinner i økonomi, professor William Nordhaus, har gjort et valg. Og sjelden ser vi et så klart motsetningsforhold mellom å stimulere til fortsatt økonomisk vekst og forskernes advarsler om den samme vekstens negative konsekvenser. Det er en åpenbar konflikt mellom kapital og natur, mellom berikelse og forvaltning. Det er en konflikt som krever et valg på vegne av kommende generasjoner. Skal vi velge VEKST for vekstens skyld eller skal vi velge LIV for livets skyld?

Ingen kommentarer: