fredag 8. september 2017

Trenger vi «kvalifisert stemmerett»?


Det nærmer seg stortingsvalg. Alle som har fylt 18 år med norsk statsborgerskap skal med sin stemmeseddel velge den politiske kursen de neste fire år. Det kalles folkedemokrati.  

Men er alle kompetente til å avgi stemme? Etter at kunnskapsløse og arrogante Donald Trump ble valgt til USAs president ble hans kjernevelgere underlagt en studie angående den ballast de hadde av politisk innsikt. Resultatet er skremmende og bekrefter en tidligere undersøkelse fra 2013, Democracy and Political Ignorance, som konkluderer med at rundt en tredel av de stemmeberettigede amerikanere er kunnskapsløse, irrasjonelle og bakstreverske. Skal de allikevel få rett til å påvirke livssituasjonen til resten av befolkningen?

Det samme spørsmålet er også aktuelt her hjemme kort tid før valgdagen. Fremtredende filosofer og samfunnsvitere mener kvalifisert stemmerett bør innføres.
Regjeringa har jo faktisk gjort det, men bare for innvandrere. Fra 1. januar i år må de gjennomgå en test i norsk muntlig og skriftlig sammen med en prøve i samfunnskunnskap med bestått for å få norsk statsborgerskap og dermed stemmerett.
At statsminister, innvandrings- og integreringsminister sammen med flere andre statsråder ikke kunne svare på alle spørsmålene, må jo betegnes som direkte pinlig.

Historisk sett har det jo vært vanlig med kvalifisert stemmerett der de ukvalifiserte tilhørte feil samfunnsklasse eller kjønn. Helt fram til 1884 var det bare menn over 25 år med formue som fikk stemme. Høyre kjempet mot å utvide stemmeretten til almuen, det vil si til arbeiderklassen av frykt for tap av makt og innflytelse. Først i 2013 fikk norske kvinner stemmerett, men det også etter en intens motstand fra Høyres stortingsrepresentanter.

I et demokrati er det flertallet som har retten på sin side, mens det ofte er mindretallet som har rett. En rett som med tiden overtas av flertallet og får derved styringsmakt.
Dette kan ta lang tid, så sånn sett blir demokratiet et tregt system sammenlignet med diktaturet. Vi opplever akkurat det intenst i vår tid i forhold til klima, utryddelse av arter og en vanvittig skjevfordeling av verdens rikdom. De rikeste i verden med formuer over 500 millioner dollar utgjør 3100 mennesker, 0,00004 prosent av menneskeheten, men eier nær 90 prosent av verdens ressurser. De får alle god plass på et middels stort cruiseskip hvor ingen bruker stemmeretten sin siden de kjøper sine politikere i stedet for å velge dem...  Og hvordan står det til med fordelingen her i landet?

Demokratiet kan bare vedlikeholdes gjennom en progressiv og allmenn skolegang sammen med frie og uavhengige medier som sørger for folkeopplysning i en åpen offentlig debatt. Men en direkte trussel mot demokratiet utgjør alle de som ikke gidder å stemme, de som tror at «verdens beste land» er et resultat av naturlover. I det gamle greske demokratiet ble de politisk likegyldige kalt idiōtis, idioter.

Som norsk statsborger er du forpliktet til å gjøre deg kjent med valgmulighetene. Det vil si de respektive partiers programmer slik at du blir i stand til å luke ut de politikere som er kunnskapsløse, irrasjonelle og bakstreverske.
Først da kan du avgi en kvalifisert stemme...

Ingen kommentarer: