fredag 25. mai 2018

Med UVETT graver vi vår egen grav!


Det måles og forskes, observeres og telles over hele jorda for å ta rede på planetens helsetilstand. Sammen med en enorm datakraft kan vi stille en sikker diagnose;
økologisk sammenbrudd, avskoging, jordforurensning, utryddelse av arter, klimaendringer, ekstremvær med tilhørende flom og tørke, forsuring av havet etc.
Javisst er det kritisk. Og vi har visst det lenge. Helt siden 1960 tallet har vitenskapen advart oss mot den utviklingen vi i dag står midt oppe i. I dag kryr det av organisasjoner ved siden av FN som bedriver forskning på planetens tilstand, finansiert over statsbudsjetter, av private donasjoner, av stiftelser eller av selveste World Economic Forum, WEF.  

WEF er ingen hva som helst, det er paraplyorganisasjonen for rundt tusen av verdens største selskaper underlagt et økonomisk system som kalles KAPITALISME.
WEF kan melde at vi nå omsetter 80 milliarder tonn «ting», være seg fisk og husdyr, mineraler, metaller, skoger, fossile brensler etc., og det øker for hvert år. Bare siden 1990 har det globale forbruket økt med 33 milliarder tonn, der veksten i konsum per innbygger i rike land står for 81 prosent. WEF sine forskere konkluderer med at maksimalt 50 milliarder tonn er tålegrensen for planetens bærekraft. Vi overskrider med andre ord jordas bæreevne med 60 prosent, som om vi har nesten to planeter!

Det svært interessante, men paradoksale, er at WEF peker på hva vi må gjøre for å stanse gravingen av vår egen grav. Interessant fordi konklusjonen sammenfaller med verdens forskere forøvrig med overskriften KONSUM. Konsumet må ned i verdens rikeste land, og den enorme forskjellen mellom fattig og rik må jevnes ut. WEF betegner situasjonen som kritisk, som ei tidsinnstilt bombe for demokratiet. At verdens rikdom og ressurser er blodig urettferdig fordelt trenger vi ikke forskning til, vi ser daglig hvordan uretten fører til konflikter og kriger.

Paradokset innebærer en motsigelse siden WEF vil redusere forbruket, men samtidig beholde et økonomisk system som er helt avhengig av å vokse i forhold til forbruk, produksjon, omsetning og profitt. For å si det med høyrehøvdingen Kåre Willoch; «Kapitalismen har da ingen moral, kapitalismens eneste oppgave er å akkumulere kapital» - og det uten nåde for både mennesker og natur, legger jeg til. Kapitalismen som system kan ikke si at nå har vi nok av «ting», nok av biler og knappenåler, nok av alt det vi egentlig ikke trenger for å leve et bra liv.

Det er lov å spørre; kan kapitalismen løse de problemer som den sjøl har skapt?, som at 60 prosent av verdens økosystemer er ødelagt eller sterkt skadet i følge WEF?, eller at mange fiskestammer er utrydningstruet på grunn av klimagasser?, eller at regnskogen brennes til fordel for profitable plantasjer med palmeolje og mais til bilenes drivstoff?, eller... De rike land, spesielt i «Vesten», må innse at tiden er inne for planøkonomi på en rekke felter. Men enn så lenge tviholder den politiske ledelsen på den kapitalistiske markedsøkonomien som problemløser. Det er folkevalgte politikere som styrer som om de ingenting vet og forstår, som fossiler fra en forgangen tid. UVETT kalles det!