fredag 4. oktober 2019

Er det din skyld, eller?


Jeg tror nok at du i likhet med meg nekter straffskyld for samtlige tiltalepunkter som utryddelse av arter, økologiske sammenbrudd, nedsmelting av is og breer, ekstremvær, forsuring av havet, brenning av regnskog, utslipp av klimagasser, varmere klima etc. Dessuten er det bare dumt å snakke om skyld, det fører ingensteds hen. Vi må heller finne årsaken.

Når tok vi farvel med dyreverdenen og ble til mennesker?
Vi vet at mennesket av i dag har det samme genetiske materiale som for minst to hundre tusen år siden. Da levde vi av åtsler med en teknologi på høyde med dagens sjimpanser. Men takket være en ørliten forskjell i genmaterialet dro vi gradvis fra våre dyrevenner og ble til det som vi forbinder med menneske.
Vi evnet å utvikle ny teknologi og nye metoder for å vekselvirke med naturen i den hensikt å overleve og å tilegne oss et stadig bedre materielt liv.

For flere tusen år siden begynte vi med jordbruk ved bredden av Nilen, Eufrat og Tigris (dagens Midt Østen). Jordbruk krevde eiendomsrett til jord, til husdyr og slaver. Patriarkatet vokste fram godt hjulpet av en gud som leverte lover og regler gjennom «de ti bud», mistenkelig godt tilpasset en jordbrukskultur (god timing av Moses?...)
En kultur som trengte gjerder og soldater, som utviklet handel, adel og justis. Og mennesket måtte selvsagt tilpasse seg samfunnets endringer, det hadde intet valg.

Men det store spranget skjedde i Europa med oppdagelsen av de andre kontinentene som Afrika, Amerika og Asia. Med religionen som ryggdekning kunne europeerne gå i land med sverdet i den ene handa og korset i den andre, «...gå derfor ut og gjør alle folkeslag til mine disipler..» (Lukas 24,44-53).
Slik ble de innfødte massakrert og deres naturressurser ranet. Europa ble søkkrik på stjålet gods og gull, som igjen gjorde det mulig å utvikle den kulturen vi kjenner i dag.
Vitenskapen gjorde enorme framskritt som la grunnlaget for industrialiseringa der noen få eide kapitalen og naturressursene, mens det store flertall måtte selge sin arbeidskraft. Vi fikk et borgerskap og et proletariat. Historias desidert mest effektive produksjonssystem så dagens lys med det betegnende navnet kapital-isme.

Det er altså ikke endringer i genene våre, såkalte mutasjoner, som er årsak til hverken atombomber, verdenskriger eller rasering av planeten vår. Årsaken ligger i menneskets vekselvirkning med sitt miljø, bestemt av de økonomiske og politiske forhold som til enhver tid er de rådende.
I vår tid er det kapitalismen som er det rådende økonomiske system. Et system med innebygd krav til kontinuerlig vekst, vekst i energiforbruk, vekst i ressursforbruk, og vekst gjennom forbruk, og det på en planet med begrensede ressurser.

Takket være forskning og vitenskap kan vi nå dokumentere sammenhengen mellom kapitalisme og økologi, mellom økonomisk vekst og dens destruktive innvirkning på miljø og klima. Et slikt system må nødvendigvis bli selveste årsaken til den katastrofale utviklingen vi nå er midt inne i.

Derfor representerer kapitalismen en trussel, som en ikke-bærekraftig økonomi. 
Derfor må vi gjøre en vri. Og det er utfordringen til hele menneskeheten, utfordringen til deg og meg. 
Hva er alternativet? Og det haster å finne svaret. Det haster enormt!

Ingen kommentarer: