fredag 26. april 2013

Til British Museum – med fly...

... som er verdt et besøk, bare så det er sagt med en gang. Med over åtte millioner faste gjenstander trenger man god tid. Jeg var der i fem timer forrige dagen, men kunne gjerne vært der i fem dager for å kunne dvele lenger ved alle statuer, mumier, våpen, sfinxer, dvele ved de mange skatter fra hele verden. Ekstra interessant var utstillingen fra de romerske byene Pompeii og Herculaneum som ble begravd av vulkanen Vesuv i år 79 e.Kr. Folk og fe ble levende mumifisert og gravd ut nesten to tusen år senere. Jeg har vært der, faktisk to ganger.
Nei, jeg sier ikke det for å skryte, men for å mimre litt over en hendelse jeg husker godt. I mitt guida følge på vandring gjennom Pompeii var det også to eldre damer fra England. Flere steder dukket det opp små og store statuer av erigerte peniser og malerier med erotiske motiver. Det ble for mye for disse to meget anstendige ladies. De stoppet og skjelte ut vår kvinnelige guide for deretter småløpe tilbake mens de ropte oh my God, oh my God.
Vi andre fikk oss en hjertelig latter. I museet kan imidlertid disse damene vandre trygt rundt uten å besvime siden alle fallossymboler på fruktbarhet er fjernet...
Museet i hjertet av London er et gigantisk monument over the British Empire sin storhetstid. På sytten- og attenhundretallet var det Britiske Imperium verdenshistoriens største både i utstrekning og i folketall. «Solen går aldri ned over det britiske imperium» het det på grunn av sitt enorme geografiske område.

Museets gjenstander er et resultat av krigsbytte, tyveri og kolonisering. Eksempelvis ble halvparten av skulpturene fra Parthenon røvet og fraktet sjøveien til England. Templet Parthenon var en del av Akropolis i Athen, oppført over 400 f.Kr og tilegnet byens gudinne Athene. Der har nok både Platon og Aristoteles vandret rundt og filosofert, dog uvitende om senere tiders vandalisme.
Verdens største samling av egyptiske gjenstander fra oldtiden finner du i British Museum, fra en tidsperiode på over ti tusen år. Frankrikes enorme samling av egyptiske oltidsgjenstander ble beslaglagt av den britiske hær etter Napoleons nederlag i slaget på Nilen. Krigsbyttet ble fraktet hjem til London og British Museum. 
Her finner du mumien av Kleopatra, Egypts siste dronning og farao, hun som forelsket seg i keiser Julius Cæsar. Den berømte Rosetta steinen er også her, den som gjorde det mulig å tolke hieroglyfene, gudenes språk...
 
British Museum er med andre ord verdens største samling av røvergods!
Men ok, aldri så galt så godt for noe, sies det. Verdens skatter samlet på ett sted er jo en fordel når fordums tider og kulturer skal studeres.
Da er det bare å ta et fly fra Torp til London med billetter som koster 180 kroner – etthundreogåtti – tur/retur. Turen over Nordsjøen tok to timer med nesten tomt fly, tjuefem passasjerer den ene veien og tjueåtte tilbake.
Ingen advarte oss om at flyturen ville avgi ytterligere klimagasser til atmosfæren. Så da kan det vel ikke være så farlig...
Derimot ble jeg fratatt ei halvfull flaske med vann i sikkerhetskontrollen. Den var visst farlig. Så det så...

 

Ingen kommentarer: