fredag 5. september 2014

Hvor fattig er fattigdommen?

FNs tusenårsmål skal halvere andelen mennesker som lever i ekstrem fattigdom på under 1,25 PPP- dollar (Purchasing Power Parity) om dagen innen 2015. PPP dollaren er justert i forhold til det enkelte lands prisnivå. I dag lever 1,2 milliarder mennesker i ekstrem fattigdom på denne planeten.
For å nå de øvrige tusenårsmål er bekjempelsen av den ekstreme fattigdommen en nødvendig forutsetning, være seg i forhold til utdanning, barnedødelighet, svangerskaps relatert dødelighet, hiv/aids, miljø utarming etc.
Mange positive resultater er oppnådd. Nyrike Kina og India har for eksempel løftet millioner ut av ekstrem fattigdom. Mødredødeligheten i verden har gått ned med 45 prosent, men fortsatt dør 300.000 kvinner hvert år i barsel.
Siden 1990 har 2,3 milliarder flere mennesker fått tilgang til rent vann.
 
Det er imidlertid «sterke krefter» som motarbeider en positiv utvikling. Vi blir stadig flere mennesker som øker presset på planetens ressurser. Grunnvannstanden synker faretruende. Miljøforringelsene er akselererende. Klimaendringer med tilhørende ekstremvær ødelegger avlinger og beitemarker. Den største hindringen for en anstendig fordeling av planetens ressurser er allikevel den skjeve fordelingen innad i de enkelte land. Til tross for at mange land har en økende vekst i økonomien, med en høy BNP, øker fortsatt gapet mellom fattig og rik.
 
Siden hvert land har sin egen definerte fattigdomsgrense er det vanskelig å gjøre direkte sammenligninger, men realitetene er allikevel udiskutable og tankevekkende.
FN-sambandet, Verdensbanken og IMF holder fattigdomsutviklingen under konstant overvåking. Ikke bare for å registrere hvor mange som mangler penger til mat, klær og andre materielle goder, men også i hvilken grad fattigdommen begrenser menneskers mulighet til innflytelse over eget liv, til en anstendig levestandard og deltagelse i samfunnslivet for øvrig.

Det er den definisjonen som avslører at her i landet har vi nå over 700.000 fattige voksne og 102.000 barn med fattige foreldre.
Mer overraskende er det kanskje at i supermakta USA lever 47 millioner amerikanere under fattigdomsgrensa, ca. 15 prosent av befolkningen. Disse holdes i live ved hjelp av matkuponger gjennom det statlige programmet SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program).
I begge land øker imidlertid kløfta mellom fattig og rik, slik den gjør i verden forøvrig. I dag eier 1 % av den norske befolkninga 40 % av landets totale formue. 90% eier 24% av formuen. Vi nærmer oss amerikanske tilstander.
For å stimulere denne utviklingen ytterligere har vår konservative regjering fjernet arveskatten og gitt skattelette til de rikeste. Men det er ikke nok.
Regjeringa vil nå redusere formuesskatten slik at de formuende blir enda rikere. Det er derfor kanskje mer relevant å spørre; Hvor rik er rikdommen?
 
 

Ingen kommentarer: