fredag 10. mai 2019

En klimapolitikk basert på løgn eller uvett?

Norges klima- og miljøminister,
Ola Elvestuen (V)
Som medlem av «folk flest» er det lov å svelge unna det som våre myndigheter serverer. Vi stoler på at de vet best og tar de riktige beslutninger. 
Men skulle man bli ekstra interessert i et tema, er det fullt mulig å gå myndighetene mer kritisk etter i sømmene. Det er mange mennesker som faktisk har det som yrke, de kalles forskere. Og forskere publiserer sine funn. Alt er tilgjengelig på Internett! Det er bare å «google» som vi sier (må ikke forveksles med å «gurgle»...).

Elbilen
Vi kan ta den korte varianten: Elbilen er bra for miljøet, men dårlig for klima. Ferdig snakka! 
Eller vi kan slippe forskerne til, som for eksempel fra det tyske ifo-Institut, fra forskning.no, fra Svenska Miljöinstitutet: 
Elbil batteriene er svært energikrevende med stikkord som gruvedrift, sjeldne metaller, transport, foredling og produksjon. Produksjonen av et batteri avgir mellom 15 og 20 TONN klimagasser varierende med størrelsen målt i kWh.
Dersom en Tesla Model X blir ladet med strøm fra kullkraft, som er det vanlige, må den kjøre 580.000 km før den har lavere utslipp av CO2 enn en Mercedes E220 med dieselmotor.

I følge NVE utgjør fornybar vannkraft i Norge 98 prosent av all kraftproduksjon, mens 46 prosent av forbruket vårt er produsert med fossilt brensel, og det som et resultat av «strømmiksen» med utlandet! Når 46 prosent av ladestrømmen er «skitten», hvor klimavennlig er da elbilen? 

Biodrivstoff:
Hvorfor blir plantene fjernet fra sykestua om kvelden?
Plantecellen har begge deler, den har klorofyll for fotosyntese og mitokondrier for ånding/forbrenning. 
Ved hjelp av lyset drives fotosyntesen som en kjemisk reaksjon der vann + karbondioksid glukose (sukker) + oksygen. Så langt har klimapolitikerne tenkt, fotosyntesen binder karbondioksid som tas fra atmosfæren, men. 
Men når planten vokser trenger den energi, og energien skaffer den ved forbrenning/ånding av sin egen glukose. Når planten ånder forbruker den oksygen og avgir CO2 på samme måte som vi gjør: glukose + oksygen ENERGI + vann + karbondioksid. Så kan vi spørre; hvordan er forholdet mellom opptak og avgivelse av CO2?

Biodrivstoffet skal jo også produseres. Sukkerrør, mais, soya, raps, det som kalles mat, skal gå fra frø til utplanting til vekst med transport og sprøyting for så bli høstet inn og raffinert til etanol med ny transport ut til pumpene. 
Hvor mye fossilt brensel blir brukt under den prosessen med tilhørende utslipp av klimagasser? Og hvor store arealer går med til dette vanviddet? (...unnskyld, men vannvidd er min personlige mening om regjeringas storsatsing på biodrivstoff/mat til bilene våre, flagget som klimapolitikk!).
Og hva skjer når det blir mørkt og ingen fotosyntese finner sted? Dør planten da?
Nei heldigvis, den opprettholder livet på samme måte som vi gjør, den ånder.
Så for at planten ikke skal konkurrere med pasienten om oksygenet blir den satt på gangen om natta.

Vindkraft?
Den første kjente bruk av vindmøller var i Kina for 4000 år siden. I løpet av middelalderen kom vindmølla til Europa som ble brukt til å male korn til mel og å pumpe vann. 
Siden vindturbinens effektivitet er sterkt begrenset av naturlover blir den helt elendig som strømprodusent. Den blir stående i naturen som et tragikomisk monument over menneskets uvett.
Jamen, finnes det andre løsninger da? Ja, de finnes i fleng - bruk vett og forstand!

Ingen kommentarer: