Vi
mennesker kalles arten Homo Sapiens - Det kloke menneske - endrer nå
planeten vår. Den blir varmere og våtere med kontinuerlig økninger i planetens klima. Bruken av fossile brensler har sin pris,
slike som kull, olje og gass. Jordas
temperaturer har steget i flere tiår, og nådde en ny rekord i 2024,
som nå er i ferd med å overstige 1,5 grader sammenlignet med
førindustriell tid. En svært kritisk fase.
Noen forskere prøvde å forklare den kraftige temperaturøkningen med årsak i El Niño effekten. El Niño er et naturlig værmønster der varmtvann samler seg i det østlige tropiske Stillehavet, noe som ofte fører til varmere temperaturer og mer turbulent vær.
Men det skjedde ikke, i stedet forble de globale temperaturene høye, knuste flere rekorder og sannsynligvis gjorde fjoråret til det varmeste som er registrert med en betydelig margin.
"Alle vi som la fram prognoser på begynnelsen av året, undervurderte hvor varmt 2024 ville bli."
Varmerekord i Nord-Norge
I alle de tre fylkene i Nord-Norge ble 2024 det varmeste året som noen gang er registrert, melder Meteorologisk institutt. De nye rekordene er pluss 1,3 grader over normal årstemperatur i Nordland, og pluss 1,5 grader i både Troms og Finnmark. Normalen som brukes, er gjennomsnittsværet fra 1991 til 2020.
Det blir ikke bare varmere men også mer nedbør, sier klimaforsker Hygen ved Meteorologisk institutt:
Målestasjonen Lurøy i Nordland var blant de tre våteste i 2024, og fikk 31 prosent mer nedbør enn normalt. Brekke i Sogn målte 15 prosent over normalen, mens Gullfjellet i Bergen målte 19 prosent mer enn normalt.
"The point of no return" er et vippepunkt!
Vippepunkter er en mekanisme som fører til at klimaet endres fra én stabil tilstand til en annen og som utløses når temperaturene når et visst nivå.
Endringene kan være brå og irreversible og i verste fall føre til store endringer av jordens klimasystem, omfattende skader på økologiske systemer og utryddelse av arter.
Rapporten hevder at menneskeheten befinner seg i en katastrofal bane, og identifiserer fem katastrofale vippepunkter i jordens klimasystemer som vi er i ferd med å krysse.
1) Sammenbrudd av innlandsisen på Grønland. 2) Sammenbrudd av innlandsisen på Vest-Antarktis. 3) Omfattende opptining av permafrosten. 4) Korallrev i varmt farvann blir borte. 5) Sammenbrudd av atmosfærisk sirkulasjon i Nord-Atlanteren.
«Disse truslene kan realiseres innen de kommende tiårene, og ved lavere nivåer av global oppvarming enn tidligere antatt» advarer rapporten.
PERMAFROSTEN
TINER!
Hvis
store områder med permafrost tiner, vil det føre til høye utslipp
av klimagassene karbondioksid CO2, og metan CH4.
Dess
mer organisk materiale som tiner, dess mer klimagasser frigjøres.
Det øker den globale oppvarmingen, som igjen øker tiningen av
permafrosten.
|
Permafrost som tiner |
Permafrost
er områder i bakken der temperaturen ikke har oversteget null grader
på minst to år. Tykkelsen av permafrosten varierer fra mindre enn
én meter til mer enn 1500 meter. Den
permanente frosten fungerer som en enorm fryser, og holder store
mengder karbon frosset ned i bakken.
426,1 ppm: https://youtu.be/9UJsB4HseJs
Klimadriveren CO2 inneholdt i desember 2024 det høyeste som noensinne er målt: 426,1 ppm.
I løpet av et år lagres snaut halvparten (48 prosent) av de menneskeskapte CO2 utslippene i atmosfæren og bidrar til global oppvarming. Resten blir tatt opp i havet (26 prosent av utslippene) og på land (29 prosent).
Tallene gjelder for perioden 2014-23 og er beregnet av Global Carbon Project.
Høyeste nivå på millioner år.
Konsentrasjon av CO2 i atmosfæren er nå altså 52 prosent høyere enn i 1750 (førindustriell tid). Førindustrielt nivå er satt til 278 ppm.
Sikker årsakssammenheng
Klimaforskerne er sikre på at menneskeskapte utslipp av CO2 er årsaken til økningen i global temperatur.
I FNs klimapanels rapport om fysiske klimaendringer fra 2021 slås det fast at det er tilnærmet lineær sammenheng mellom utslippene av karbondioksid, CO2, og den globale oppvarmingen.
Quo Vadis - Hvor går verden?
I naturfagtimene i 10. klasse lærte vi om Drivhuseffekten, den som gjør at klimagassene fører til et varmere klima, særlig på grunn av gassen CO2.
Drivhuseffekten ble kjent allerede midt på1800 tallet. Men det var først i 1896 med den svenske kjemiker og fysiker, Svante Arrhenius, at Drivhuseffekten ble analysert, og publisert.
Så hvor går verden videre, hvor går du og jeg? Et lite tips:
https://www.faktisk.no/faktasjekk/jo-sammenhengen-mellom-co-og-klima-er-bevist-mange-ganger/101151
https://www.miljodirektoratet.no/globalassets/publikasjoner/m1117/m1117.pdfhttps://www.energiogklima.no/klimavakten/co2-i-atmosfaerenhttps://www.klimastiftelsen.no/publikasjoner/vippepunkter-i-klimasystemet
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar