... eller et katodestrålerør? Har du sistnevnte, så forteller du samtidig at du er ikke helt oppdatert innen TV og PC teknologi... Men en fordel har du, du har en liten mulighet for å fatte hvordan den gamle TV'en funker. Hvordan det er mulig å få skrift og bilder opp på en skjerm. Ganske ufattelig egentlig, men det er jo slik i dag at alle de tekniske greiene vi omgir oss med, er et resultat av høy teknologi, av prøving og feiling gjennom mange år, et område der forskningen pågår for fullt. Ja, det er lov å spørre hvor det skal ende?
Katodestrålerøret som er den eldre TV utgaven, eller den monitoren som du kanskje sitter og leser på nå, et kjegleformet glassrør med stigende diameter, smal i den enden og stor i den andre. I den smale enden produseres det elektroner, disse ørsmå partiklene som ofte ikke får bestemt seg om de skal være bølge eller materie. Elektronene akselereres og styres av magneter og treffer glassveggen i den andre enden, som altså er den skjermen du sitter og ser på. Siden skjermen er belagt med et fluoriserende materiale, får vi små lyspunkter på skjermen, så mange i løpet av et sekund at vårt trege øye ser det som en helhetlig og kontinuerlig grafikk. Det er disse lyspunktene som kalles piksler.
Selve elektronstrålens intensitet varierer med de strømstyrker som kommer inn via ei antenne og tegner de ulike bilder og skrifter på skjermveggen. Det er forresten tre slike elektronstråler, en for hver farge, rødt, grønt og blått. Ved å kombinere disse tre «fargestrålene» får vi all verdens farger. Helt rått, spør du meg!
Og råere skal det bli! For nå er de gamle katodestrålerør erstattet med LCD skjermer, de flate TV skjermene og de moderne skjermene på bærbare pc'er, en sånn som jeg sitter og skriver på nå. Som vanlig surfer jeg litt på nettet for å prøve å bli litt klokere, med det motsatte som resultat, igjen! Er det rart man går rundt med tyngende komplekser?
Trenger man egentlig å forstå alt, forresten? Nei, selvsagt ikke, det er nok å vite hvordan du kan bruke gjenstanden. Jeg sitter her og trykker ned den ene tasten etter den andre, og vips så danser bokstavene opp på skjermen. De kommer i den rekkefølge som jeg bestemmer, og blir satt sammen til de ord jeg ønsker! Det er jo egentlig tilstrekkelig, men...
Bokstavene LCD står for Liquid Crystal Display, flytende krystall skjerm. I store norske leksikon kan jeg lese: I sin enkleste form består en LCD skjerm av et finmasket ledningsnett mellom to glassplater, fylt med væske av flytende krystaller. Når det legges en spenning på deler av ledningsnettet, endres krystallenes evne til å slippe lys gjennom fra en bakenforliggende reflektor eller lyskilde. De spenningsbelagte punktene fremstår som mørke på en ellers lys skjerm. Skjermen består av millioner med krystaller som igjen er delt opp i små grupper av rødt, grønt og blått. Hver slik gruppe utgjør et billedpunkt, en piksel.
Sånn, nå vet du hvordan skjermen din virker, ganske enkelt ikke sant? Slik kan du se skrift, bilde, og video, og det med svært høy kvalitet. Hvordan disse punktene blir satt sammen i forhold til signalene som kommer inn, aner jeg ikke. Men så er ikke jeg av den glupeste sorten heller..:).
Et lite spørsmål til slutt; er du sikker på at du har en LCD skjerm og ikke en OLED?