lørdag 12. mars 2011

I kjølvannet av kvinnedagen: Har du ikke hørt om Marietta Blau?


Neivel, men Einstein har du hørt om?  Og kanskje også om Bohr, Heissenberg og Planck?
Men Marie Sklodowska-Curie skal du ha hørt om, hun som mottok Nobelprisen to ganger i fysikk?  Hvis ikke røper du at du ikke fulgte godt nok med i timen siden hun er skolepensum...:).
Men hun er visst den eneste elevene får vite litt om, til tross for at kvinnelige forskere innen fysikk har gitt vesentlige og fundamentale bidrag til de kunnskaper vi sitter med i dag.  Man kan si at historien startet for hundre år siden med den første internasjonale kvinnedagen, samme året som Curie mottok Nobelprisen for oppdagelsen av to nye grunnstoff, radium og polonium.  Den eneste andre kvinnen som har mottatt Nobelprisen i fysikk var i 1963, da Maria Mayer fikk den for sitt arbeid med strukturen av atomkjerner.

Marietta Blau (1894-1970) gjorde et banebrytende arbeid innen kjernefysikk.  Hennes ønske om en bedre stilling ved universitetet i Wien ble avvist fordi hun var ei kvinne og en jøde.  Blau forlot Østerrike og ble utnevnt til professor i Mexico City.  Hun ble nominert til Nobels fysikkpris flere ganger.
Nella Mortara (1893-1988), professor i fysikk ved universitetet i Roma.  I 1930 ble hun utvist fordi hun var jøde.  Etter andre verdenskrig fikk hun sitt professorat tilbake.
Lise Meitner (1878-1968) har også lidd av denne dobbel diskriminering til tross for sin doktorgrad i Wien i 1903.  I 1944 kunne hun fått Nobelprisen for sin oppdagelse av fusjon, sammensmelting av atomer.  Da hun ble bedt om å jobbe i et team som skulle bruke den nyervervede kunnskap til å utvikle atombomba, hadde hun mot til å svare: Jeg vil ikke ha noe å gjøre med ei bombe!

Dette er bare noen få eksempler på de mange rakrygga kvinner som sloss for retten til bli vurdert ut fra sine kunnskaper og ferdigheter og ikke ut fra kjønn, rase eller nasjonalitet.  Disse pionerene, i tillegg til sin forskning, er også selvsagt viktige rollemodeller for generasjoner etter dem.
Da CERN ble grunnlagt i 1954, ble det i konvensjonen for alle medlemslandene vedtatt at samtlige stillinger innen administrasjon, fysikk og tekniske yrker skulle være åpne for alle, uavhengig av kjønn, rase og nasjonalitet.  Kvinner ble oppfordret til å delta i menneskehetens største forskningsinnsats.  Pionerene hadde vunnet.
Danièle Lajust, ansatt ved CERN, sa det slik: Vi er stolte av å tilhøre en organisasjon som mikser kjønn på alle nivåer, og for å delta på vår egen måte i dette store og lidenskapelige eventyr.
I 1911 var det kun ei kvinne innen forskningsfeltet partikkel-fysikk.  I dag utgjør de 20% av alle de tusen som jobber innenfor dette store og lidenskapelige eventyret.  Verden går fremover!