fredag 15. januar 2016

Slakteblogg!

En blogg som ble inspirert av diskusjonen med mine muslimske venner angående slaktemetoder.
«Halal slakt» er et relativt nytt begrep i det norske vokabular. Det arabiske ordet «halal» er et samlebegrep for noe som er riktig og dermed godt. Dette i motsetning til «haram» som betegner det gale og det onde.
I Islam skal dyret slaktes med halal som rituale. Metoden krever lang forberedelse siden dyret først skal «dopes ned» med varmt vann og stryking over huden til det sovner. Dyret merker knapt det lille stikket i halsen der det tømmes for blod.  De siste hjerteslagene fører dyret over til de eviggrønne beitemarker....

Men hvordan kan da norske slakterier i et kristent land bli godkjent med halal som slaktemetode?
Jo, ganske enkelt fordi norske slaktemetoder skjer på samme måte bortsett fra tidsaspektet. I et industrialisert slakteri er det ikke tid til å kose med dyret så lenge at det sovner. Derfor må dyret miste bevisstheten på en kunstig og hurtig måte.
Det brukes forskjellige metoder.

Kyllinger, hengende etter beina, blir ført gjennom et strømførende bad for å bedøves.
De minste rekker dessverre ikke ned med hodet sitt, det skal jo allikevel hugges av.
Storfe og sau blir slått bevisstløs med en boltepistol. Noen dyr vrir på hodet slik at bolten ikke treffer der den skal, stikket i halsen kan derfor gjøre noe vondt.
Små lam blir bare kakket i hodet med en hammer.
Grisene blir ført inn i et gasskammer med karbondioksid der de fleste er så heldige at de får i seg nok gass før stikking. At grisene i kammeret er noe urolig og stresset før de mister bevisstheten er vel bare naturlig...
Elektrisk sjokk brukes også der dyret får påsatt elektroder som sender høyspent gjennom hodet.
Det er forøvrig lovfestet å bløgge fisk. All matfisk skal være tappet for blod.

Alle som har besøkt et moderne slakteri blir imponert over effektiviteten. Nortura slakter over 70 millioner dyr i året, gjennomsnittlig 14 dyr på hver av oss.
Dyra må stikkes innen tjue sekunder fra de mister bevisstheten, bortsett fra kyllingene som blir dekapitert. I løpet av ti minutter er dyret tomt for blod, flådd og innvollene fjernet. Slaktet blir så partert og pakket inn i plast med datomerking. Vi møter dyret igjen i sine enkelte bestanddeler i butikken til glede for deg og meg...

Vi blir sittende og dvele litt ved avlivingsmetoder og finner det merkelig at vi tilstreber en human avliving av dyra, mens vi sjøl tar livet av hverandre med de mest bestialske metoder.  Hva er verst, korsfesting eller steining?


Nazistene brukte Zyklon B for å gasse ihjel millioner av mennesker, i Guds navn. 
Men ønsker man samtidig å tappe blodet av offeret, skjærer man sakte hodet av mennesket med sløv kniv, gjerne foran et kamera som sender videoen verden rundt...



Ingen kommentarer: