fredag 29. juni 2012

Betongprimatene vil sette pris på naturen...

Hun frigjør seg fra ryggsekken og slipper seg ned på det tørre leiet av mose og furunåler.
Med ryggen mot den gamle furua lukker hun øynene, snuser inn naturens dufter og lytter til stillheten. Den monotone klukkingen fra fjellbekken vil dysse henne i søvn. Vannet er ikke så langt unna, det kan den sørgmodige fløytelåten til heiloen fortelle. Den sitter sikkert på ei moltetue og venter på henne...
Ravnens skarpe varselrop oppunder svartfjellet forteller at hun er registrert og på vei.

Bekken smalner inn til en liten minifoss før den stuper ned i kulpen, den som speiler himmelen. Hun aker seg nærmere og betrakter de små fiskene der nede som svømmer fredfullt mellom de lyse godvær skyene. 
Alt levende består av de samme byggeklossene, de er bare satt sammen på litt forskjellig vis. Gjennom millioner på millioner av år har evolusjonen eksperimentert, prøvet og feilet. Fisken i kulpen og meg sjøl er egentlig i slekt, tenker hun. Det gjelder deg også, hvisker hun, og blunker til reinrosa foran hodet sitt.
Slik ligger hun lenge og fornemmer tilhørighet, som en del av den levende planeten, som en del av Gaia. Jeg er verden, tenker hun, jeg er natur!
Hun smiler til sitt eget speilbilde og drikker seg utørst av det kalde vannet, lungene fylles med klar, oksygenrik luft.
Kraftfull vandrer hun videre, river av litt bjerkenever og putter i sekken. Vel framme ved fjellvannet skal bålet tennes og kaffen kokes...

Over halvparten av menneskene på planeten bor nå i storbyer. Mange av dem så store at vår hovedstad blir som en forstad å regne. Og storbyene vokser med noen titalls millioner hvert år. Jungelen av asfalt, betong og glass krever større og større arealer. For ikke å snakke om de millioner av mål dyrkbar mark som legges under veidekke hver dag, verden over. 
Et lite apropos til det; det bygges fire felts motorvei mellom Tønsberg og Sandefjord, en strekning på 24 kilometer til en kalkulert prislapp på 24 milliarder. Helt riktig, det blir en million kroner pr. meter. Snart kommer statsministeren og klipper snora med et stolt smil. Han som sier vi må begrense privatbilismen til fordel for kollektivtrafikken...

Det er i storbyene, metropolene, makta er samlet. Det er der vi finner maktmenneskene i sine kontorer, høyt oppe i skyskraperne. Finansfyrster, økonomer, direktører og politikere utgjør den harde kjerne. Det er disse betongprimatene som regjerer land og folk ut fra finansspekulasjon og profitthunger.

Under den store FN konferansen i Rio+20 ble det foreslått å komme fram til en prislapp på miljøødeleggelser, tap av biologisk mangfold, på overfiske, forsøpling m.m.  Økonomene har behov for å få noen tall til sine budsjettposter. Det er nødvendig for statistikk, prognoser, investeringer og politiske beslutninger.

Det skal bli spennende å se hvilken kroneverdi kulpen får, den som speiler himmelen. Kanskje den med tiden blir børsnotert...