fredag 8. februar 2019

"Kvinner er ment å være menn underlegne",


og videre: Det mest feminine av alt er å se ut som man er i lenker. Et forhold der kvinnen er dominerende er metafysisk upassende!
Det er den amerikanske filosof og ideolog, Ayn Rand, som kom med denne konklusjonen i 1957 med sin bok «De som beveger verden». Ayn Rand er kjent for sin dyrking av individets egoisme i en alles kamp mot alle. Ytterste høyre fløy i det politiske landskapet har Rand som sin politiske ledestjerne og har gitt henne hederstittelen Kapitalismens gudmor. Fremskrittspartiet, for eksempel, kurser sine medlemmer i Ayn Rands ideologi, partiet som lanserte begrepet Godhetstyranniet.

Men har hun rett?
Svaret må bli ja, men det interessante er om hvorvidt underlegenheten er kulturelt eller biologisk betinget. Jordbrukskulturen som etablerte seg for rundt 6000 år siden i dagens Midt-Østen innførte noe helt nytt, nemlig privat eiendomsrett. Ikke bare eiendom til jord, men også til husdyr, slaver – og kvinner. Patriarkatet som gradvis vokste fram befestet sin stilling med en ny og overlegen religion. Tilbedelsen av gamle guder ble erstattet av en utenom-jordisk, allmektig gud som skapte jorda med alle sine former for liv. Der ble også kvinnen skapt, men som et individ underordnet mannen. Hun ble tilogmed skapt av mannens ribbein. Ikke nok med det, men denne manninnen fikk også skylden for å ha bragt all verdens synd inn i tilværelsen.

Patriarkatet befestet sin maktposisjon opp gjennom historia med Kirkens «kvinnen skal tie i forsamlingen» sammen med Inkvisisjonen som dømte noen hundre tusen kloke kvinner som hekser til «bål og ild», i Guds navn selvsagt. Føydalismen gikk over i kapitalismen der kvinnens fremste oppgave var å ta vare på hjemmet med stell av mann og unger slik at kapitalisten ble sikret en sterk og uthvilt arbeidskraft.

Islam som ble etablert 600 år e.Kr. kopierte det Gamle Testamente og la det inn i sin hellige bok, Koranen. Slik ble den kvinneundertrykkende religionen spredt til ytterligere flere land med sine millioner av kvinner. Den muslimske kvinnens kamp for å frigjøre seg fra religionens tyranni er heldigvis i full gang. I Vesten slo den feministisk/sosialistiske bevegelsen gjennom for fullt på slutten av 1960 tallet, og som kastet av seg det patriarkalske åket med krav om likestilling og likeverd med suverenitet over egen kropp. En kamp som slettes ikke er ferdig kjempet.

Men hvordan har Evolusjonen skapt forholdet mellom våre to kjønn, hva ligger i våre gener? 
Vel, det er ikke vanskelig å tenke seg at menneskeflokken i kampen for å overleve har måttet ta i bruk alle tilgjengelige ressurser, alt av intelligens, evner og ferdigheter hos begge kjønn, inkludert de egenskaper som er spesifikt kjønnsrelaterte. Dersom flokkens kvinner hadde blitt  undertrykt og behandlet som mindreverdige individer, ville et slikt sløseri med ressurser garantert føre til flokkens undergang. Ayn Rands definisjon av kvinnen er et kulturprodukt og erstattes herved av menneskets suverene evne til å tilpasse seg omgivelsene, takket være det som er nedarvet i våre gener: Arten overlever fordi mann og kvinne utfyller hverandre i kampen for tilværelsen med gjensidig respekt og hengivenhet!

Ingen kommentarer: