fredag 23. januar 2015

Skuta tar ikke roret!

Offiserene på brua har fått varsel om at skuta har kurs mot urent farvann. Fortvilt prøver de å dreie unna, men skuta lystrer ikke roret! Mannskapet i maskinrommet er så uenig seg i mellom at de blir handlingslammet, de får ikke stoppet maskineriet. Ubønnhørlig går seilasen mot grunnere farvann med sterkere vind og høyere bølger...

Like hjelpeløse som folka på brua er de etablerte politiske myndigheter i forhold til det økonomiske system de er underlagt. Jeg sier underlagt for det er jo økonomien som dikterer politikken. Det hadde jo forsåvidt vært greit dersom det var mulig å tilpasse det økonomiske system til nye og kritiske forhold slik vi nå står oppe i.
Men nei, det kjøres på i samme baner som før, baner som nettopp er årsaken til de problemer man gjerne vil løse. Det er ikke bare komisk, men også tragisk med tanke på kommende generasjoner. Tragikomisk.
 
Ta for eksempel USA der den økonomiske veksten er på tur opp. Hvordan gjør de det? Jo, for det første har de økt turtallet på seddelpressa slik at bankene kan låne ut mer penger. Overskuddet av skiferolje gir lave bensin- og diesel priser. Amerikanerne låner penger, kjøper større biler og kjører mer som aldri før.
Samtidig har nesten 50 millioner lønnsmottagere så lave lønninger at det ikke rekker til et anstendig livsopphold. 
Nå mottar hver femte husholdning matkuponger gjennom det sosiale programmet SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program). Dette koster, og USA låner mer penger, gjelden vokser. Statsgjelden har nå passert 17000 milliarder dollar! Det er duket for et nytt økonomisk krakk.
 
Midt oppe i dette vanvidd spøker klimakrisen. USA løser det elegant ved å mobilisere olje- og kullindustrien. Hvordan da? Jo, ved å finansiere valgkampen til Kongressen med det resultat at seks «klimakriseerkjennere» ble byttet ut med seks republikanske «klimakrisebenektere». Både Kongressen og Senatet har nå republikansk flertall slik at presidenten kan utstede ambisiøse «klimalover» i trygg forvissning om at de aldri vil bli undertegnet...
 
Her på berget lider vi også under uregjerlige økonomiske lover. Næringslivets Hovedorganisasjon krever fjerning av arveavgiften, NHO vil fjerne formuesskatten, NHO krever skattelettelser, krever flere motorveier og utvidet oljeboring i Barentshavet, NHO krever... I regjeringas statsbudsjett får kapitalister og finansfyrster oppfylt alle sine krav!
Samtidig destabiliserer vi planetens økosystemer på grunn av et økonomisk system som fungerer over valget «vokse eller dø».
 
Så hva skal vi vanlig dødelige gjøre? Jo, vi får i det minste snakke sammen, rundt middagsbordet, på jobben, på puben, i fagforeninga.
La oss finne ut av det og ta i bruk både ytringsfrihet og demokrati.
Vi må ikke glemme hva det betyr: demokrati = folkestyre!
 
 

Ingen kommentarer: