fredag 9. mars 2018

Den politiske retorikken er full av "godord"

Og ordene velges med omhu. Politikernes diverse rådgivere, være seg konsulenter, psykologer og reklamemakere, sørger for det. Retorikken har kun et mål for øye, nemlig å knesette en politisk strategi som fortsatt skal sikre politiske maktposisjoner.
Positivt ladede ord som «Fred», «Forsvar», «Vekst», «Miljø», «Klima» er eksempler på de som oftest blir brukt. 

«Vekst» betyr at det blir mer av alt. Siden vi lever i et samfunn med et økonomisk system som har valget mellom å vokse eller dø, blir vi selvsagt indoktrinert til å tro at det å vokse er bare bra, uten unntak. Vekst i lønninger og kjøpekraft er bra, vekst i forbruk er bra, vekst i omsetning og profitt er bra. Så får vi finne oss i at det også medfører vekst i forbruk av naturressurser, vekst i forsøpling og vekst i utslipp av klimagasser. Det økologiske avtrykket vårt er nå så stort at det tilsvarer to planeter.

«Fred» forbindes som oftest med operasjoner i utlandet der norske militære enheter er underlagt FN mandat, eller som bidrag til USAs kriger. Da heter det seg at vi deltar i «fredsskapende operasjoner». Men det var vel ikke mye fred den libyske befolkningen opplevde da NATO landet Norge drepte et antall tusen sivile med sine 600 bomber over Libya. De norske styrkene i Irak og Afghanistan skaper vel heller ikke så mye fred når de dreper «opprørere». Siden det er lettere å drepe en opprører enn en frigjører, fortrenger vi det faktum at det var USA som angrep Afghanistan 7. oktober 2001 og styrtet det Taliban kontrollerte regime. Siden da har Taliban kjempet for å ta tilbake landet sitt, det som vanligvis forstås med begrepet «Frigjøringskamp». Taliban tilsvarer altså Milorg og «gutta på skauen» under Norges frigjøringskamp fra nazi-Tysklands okkupasjon.

«Forsvar» lyder meningsfullt i våre ører, forsvar av landet vårt. Men når Pentagon definerer sine 2000 F-35 kampfly som angrepsfly, så er det lov å spørre hvorfor har da Norge bestilt 52 stk? Vi får svaret her fra Forsvarets Antallsanalyse 2015: Et scenario der Norge er i full strid med Russland. Dette krever ifølge beregningene en full flåte på 52 fly, og innebærer angrep inne i Russland, sammen med NATOs operasjoner i andre europeiske land.
USA/NATO truer med å angripe Russland, og i den forbindelse settes Europa på krigsfot, og Norge gir sitt bidrag til styrkeoppbyggingen. Men er det forsvar?
Det kalles også forsvarspolitikk når Norge legges ut som et oppmarsjområde for USA sine angrepsplaner med enorme mengder amerikansk krigsmateriell lagret i norske fjell. Og basepolitikken fra 1949 er forlatt til fordel for hvor mange? US marines stasjonert på Værnes. Er det forsvar eller forberedelser på angrep?

«Miljø og Klima» er naturligvis et hett tema for tiden og betegnes som menneskehetens største utfordring. Regjeringas satsing på biodrivstoff og elbiler i den hensikt å stanse utslipp av klimagasser blir av forskere avslørt som ren løgnpropaganda siden produksjonsutslippene ikke blir tatt med i regnestykket. Samtidig stimulerer regjeringa til en drastisk økning av privatbilismen med utbygging av flere motorveier og parkeringsplasser, hvilket vil legge enda flere jordbruksarealer under asfalt. Vi får bare håpe de handler mot bedre vitende, som det heter på politikerspråket...

Ingen kommentarer: