onsdag 3. august 2011

Er hevnen søt eller bitter?

To terroranslag mot to land med ti års mellomrom. Ground Zero på Manhattan ble utført av en terrororganisasjon med navn Al Qaida. Bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya ble utført av en person med navn Anders Behring Breivik.
Reaksjonene på disse terrorhandlinger ble så forskjellig som natt og dag.

Norge valgte å vise sin forakt for terroristen og hans manifest med mer demokrati, åpenhet, kjærlighet og omsorg. USA valgte å gå til krig mot de land som støttet Al Qaida. Men USA hadde også sin enmanns terrorist i Oklahoma City i 1995. Samme type bombe som ble brukt i Oslo sprengte en bygning med føderale tjenestemenn hvor 168 mennesker ble drept, hvorav 19 barn i bygningens barnehage. Terroristen, Timothy McVeigh var amerikansk statsborger, og ble henrettet i 2001.
I motsetning til USA har vi ikke mulighet for å dømme noen til døden, men vi leter etter muligheter for å forlenge fengselstraffen for ABB utover 21 år. I begge tilfeller er kun den absolutt strengeste straffen tilfredsstillende. Vi ønsker hevn.
Men hevnen har også en pris. Kan den prisen bli for høy?

En anerkjent studie gjennomført av Brown University (http://library.brown.edu/) viser i et svært forsiktig estimat at 225.000 mennesker har mistet livet og 365.000 er blitt såret som følge av USAs og alliertes krigføring i Irak og Afghanistan, samt i USAs antiterroroperasjoner i Pakistan. USA gikk til militæroperasjoner i Afghanistan fire uker etter terroren mot World Trade Center.
Krigsoffensiven mot Irak startet 20 mars 2003 som resulterte i regimets fall og en hengt president, Saddam Hussein. 

Fortsatt i følge Brown University er 31.741 soldater drept, inkludert 6000 amerikanere, 1200 fra allierte land, 9900 irakere, 8.800 afghanere, 3.500 pakistanere og 2.300 private amerikanske kontraktører.
 
Men antall sivile drepte er langt høyere: minst 172.000 er døde, hvorav 125.000 irakere, 35.000 pakistanere og 12.000 afghanere i følge studien. Og fortsatt går menneskeliv tapt, både soldater og sivile. Ground Zero skal hevnes ved å la tusenvis av unge menn dø i sin soldatuniform, og tusenvis av uskyldige sivile, inkludert barn og kvinner, skal lemlestes og drepes.

Er hevnen søt eller bitter? Skal vi fortsette i all evighet å løse konflikter ved å ta livet av artsfrender? Det er i alle fall ikke noe som ligger i vår natur. Vi har ingen gener som koder for drap som konfliktløsning. Da må terror og krig være et fenomen som er kulturelt betinget. Kulturen er ikke underlagt evige naturlover, kulturen kan vi mennesker endre på og med den endre våre holdninger og våre metoder for konfliktløsninger.

Ikke få arkeologer og historikere mener at konfliktløsning gjennom krigføring er et forholdsvis ungt fenomen i menneskehetens historie og startet for ca. ti tusen år siden med dannelsen av jordbruk. Det vil si da det ble hevdet eiendomsrett til jordas ressurser som dyrkbar mark, skog og metaller. Gjerder ble reist, og eiendommen måtte forsvares. De få tok i eie det som de mange trengte, og konfliktgrunnlaget ble lagt. 

Kanskje vi bør gå motsatt vei for å skape en fredelig og rettferdig verden?
Kanskje vi bør rive ned gjerdene, ta hverandre i henda og dele godene på planeten vår?