mandag 12. september 2011

USA - en supermakt på leirføtter.

Under valgkampen var slagordet til Barack Obama Change, og forandringen kommer fortere og vokser seg større enn hva den amerikanske presidenten hadde ønsket seg. Dessuten, beklageligvis, følger forandringen ei pil som peker nedover. Bruttonasjonalproduktet, BNP, stagnerer, arbeidsløsheten øker, det samme med utenlandsgjelden som nå har passert 14 billioner dollar, rundt 80.000 milliarder kroner. USA har med andre ord et budsjettunderskudd som er over 30 ganger større enn Norges BNP, enn Norges totale, årlige produksjonsverdi av varer og tjenester.
Men åssen i all verden har supermakta havnet i denne situasjonen? Tja, follow the money, er det noe som heter, hvilket som oftest gir en plausibel forklaring.
United States of America blir mer og mer avhengig av importert olje. Deres egne reserver er snart tomme, samtidig som oljeforbruket øker.  
Finanskrisa tvang USA til å ta opp store og dyre lån, hvilket flere land i Europa også gjorde. Resultatet ser vi i dag, med Hellas for eksempel, på konkursens rand.
Selv om situasjonen i USA ikke er så kritisk, er det allikevel alvorlig at USA har mistet kredittverdighet, både for verdensøkonomien og for verdensfreden.  Investorene er, forståelig nok, nervøse for å sette pengene sine på ei supermakt vaklende på leirføtter.  Markedsandelene etes gradvis opp av den kommende supermakta, Kina. India og Brasil følger også i Kinas fotspor, hakk i hel. 

Det er ikke inntektene som gjør deg rik, heter det, men lave utgifter.
USA har enorme utgifter på grunn av sin krigføring og i rollen som verdenspoliti.  Krigen mot terror, er begrunnelsen, særlig etter 11. september 2001. 
Men det er neppe hele motivet. Afghanistan ble angrepet bare 26 dager etter Ground Zero med begrunnelse i å fange Osama bin Laden. I Irak satt en diktator som truet med å stenge halve oljeforsyninga til Vesten. Irak ble angrepet på nytt i mars 2003. USA har og hadde flere tusen soldater stasjonert i Saudi Arabia, muslimenes hellige land. En av hovedårsakene bak opprettelsen av Al Qaida og angrepet mot World Trade Center.  Osama bin Laden ble funnet i Pakistan noen mil utenfor hovedstaden, og henrettet 2. mai 2011.

Er det noen sammenheng her? Ja, og det er flere enn meg som stusser. Kan et angrep på et annet land planlegges og igangsettes på så kort tid, eller forelå det krigsplaner på forhånd? Kan Saddam Husseins trussel om å ødelegge oljeforsyninga til USA og Vesten være den egentlige årsak til angrep og invasjon av Irak? Trengs det en USA vennlig regjering i Afghanistan som et transittland for olje fra Kaspihavet til utskipingshavner i Pakistan?  Er det rimelig å tro at verdens største etterretning, militært og sivilt, ikke maktet å lokalisere terroristlederen før etter nesten 10 år?

Går det an å mistenke USA for å ha holdt Osama bin Laden i live, og bruke jakten på han som en unnskylding for sin krigføring i Sentral Asia, med det overordnede formål, nemlig å sikre forsyninga av olje og gass? 
Eller skal vi svelge unna og tro på at USAs krigføring er kun begrunnet i det påståtte hederlige motiv; det Godes kamp mot det Onde?