fredag 19. juni 2015

Sov du i timen, eller?

Jeg skal innrømme det. Jeg driver og undersøker på en diskret måte folks kunnskap om hvordan denne planeten vår funker alt fra miljø og klima til fotosyntese og økologi. Jeg bare dreier samtalen forsiktig inn på slike temaer og registrerer i hvilken grad personen henger med eller ikke. Mine drosjepassasjerer slipper heller ikke unna, spesielt ikke de som skal til flyplassen for å reise rundt i verden....
Resultatet er nedslående. De fleste står til stryk!

Vi rikinger her oppe på berget har jo tatt i bruk planeten som om den skulle være vår egen hage. Ja, jeg tenker på alle reisene vi foretar. Reiser til alle verdens hjørner, til alle verdens kroker og avkroker. Med fly reiser vi rundt med en hastighet på flere hundre kilometer i timen, ei mil oppe i lufta, og ser ned på planeten vår, på hjemmet vårt.
Vi ser hav og skoger, fjell og ørkener, elver og innsjøer, og det mens vi beveger oss gjennom lufta, gjennom jordas atmosfære.
For en tid vi lever i! Helt utrolig!

Men er det ikke da naturlig å spørre hvordan vi steller med dette hjemmet vårt? Hvordan makter planeten vår å opprettholde livet? Hvilke betingelser stiller Moder Jord for en fortsatt fruktbar verden?

Jovisst, vet vi mye i dag. Bare de siste tiårene er det samlet inn enorme mengder kunnskap på disse områder, ikke minst takket være en gigantisk datakraft. 
Kunnskapen er forsket fram innenfor de enkelte forskningsinstitusjoner med sine profesjoner som biologer, kjemikere, fysikere, meteorologer etc. 
Selvsagt blir deres kunnskap publisert og på den måten kan vi som allmennhet bli kjent med tilstandsrapporten på planeten vår og diagnosen til Gaias helse. Men allikevel er basiskunnskapen om betingelsene for vår egen eksistens spesielt, og om livets betingelser generelt, langt fra allemannseie. Og hvorfor det?

Nei, jeg skal ikke skylde på skole og utdanning. Men jeg kan utmerket godt gi media det glatte lag.

Det burde jo være mulig å lage stoff som omhandler våre livsbetingelser til en spennende og lærerik lesning. Stoff som er i stand til å konkurrere med all verdens sportsresultater, med all verdens sosialpornografi, med all verdens helse, kropp og kosmetikk. 
Joda, media har store oppslag om ekstremvær, om flom og tørke, om varmere og kaldere klima, om tap av regnskog og livsformer, og det med kun et formål: 
større salg og omsetning.

Slike nyheter medfører nemlig kun et sukk hos oss dødelige, og så er det glemt i neste sekund. Og det nettopp fordi vi ikke makter å relatere disse hendelser til vår egen eksistens.
Om vi ikke har sovet i timen, så er i alle fall kunnskapen hvisket ut til fordel for medias vrengebilde og tilsløring av virkeligheten.
Kanskje denne bloggen burde ta utfordringen og gi noen leksjoner framover? Noen grunnleggende?


Ingen kommentarer: