fredag 17. mai 2019

Den som tier, samtykker!


Det skal godt gjøres å ikke forstå alvoret dersom du er et voksent, oppegående menneske med tilgang på det generelle nyhetsbildet. Den ene vitenskapelige «varsku her» rapporten kommer etter den andre som perler på ei snor: Helsetilstanden til økosystemene svekkes hurtigere enn noen gang. Vi er i ferd med å ødelegge selve menneskehetens livsgrunnlag.

Og det legges heller ikke skjul på hvem som er «elefanten i rommet», nemlig kapitalismen. Kapitalismen er historias mest effektive produksjonssystem som har skapt enorme framskritt med masse ny teknologi. Drivkreftene ligger i kapitalistenes konkurranse i markedet om stadig mer profitt. Vi ville ikke hatt så mye som en eneste binders dersom ikke bindersproduksjonen er profitabel. Vi hadde heller ikke hatt mat dersom produksjonen skulle vært overlatt til det kapitalistiske marked, maten ville blitt rådyr. Så derfor må vi jukse litt ved å overføre penger fra en lønnsom næring, olja f.eks., til landbruket. Det kalles subsidier. Subsidier bruker også regjeringa som økonomisk stimulans til de rundt 20 oljeselskaper som leter etter olje og gass i Barentshavet. Samtlige vindkraftverk er subsidierte med store fortjenester til private kapitalister, de fleste utenlandske.

Men nå er kapitalismen blitt en trussel på grunn av sin eksponentielle vekst. Høyrehøvdingen Kåre Willoch sier det sånn: Jamen kapitalismen har da ingen moral, dens eneste oppgave er å akkumulere kapital, en krone til to kroner, to kroner til fire, o.s.v.  Men akkurat det koster, det koster enormt med ressurser og fortrenging av andre arter. Det økologiske fotavtrykket globalt er nå en halv jordklode. For å dekke Norges forbruk trenger vi et par ekstra planeter! Kapitalismen tar rotta på planeten vår! 

Det er livsnødvendig å bytte ut kapital-ismen med en annen -isme. Hvilken? Fascisme?, Nazisme? - NEI! Enn kommunisme? - NEI! Skjønt det er den samfunnsformen vi har levd lengst under. Takket være menneskeflokkens urkommunisme maktet vi å overleve evolusjonens kamp for tilværelsen. Men kommunismens grunnlov, yte etter evne, motta etter behov, har dessverre blitt misbrukt av despoter som Pol Pot og Stalin, slik ble kommunismen svertet som ideologi. 
Enn sosialisme? - NEI! Nei, fordi begrepet er udefinert og misbrukt som skjellsord av høyresiden i det politiske landskap, jmf. FrP-leder Siv Jensen: jævla sosialist!

Utfordringen ligger i en demokratisering av kapital og produksjon, plan må erstatte marked. Finansfyrster og børsspekulanter skal ikke lenger få bestemme over arbeidsplassene våre. Landets ressurser og fordeling må forvaltes etter vitenskapelig fremforsket kunnskap selv om det ikke gir et lønnsomt overskudd i form av penger.
Nei til det som skader planeten vår, ja til det som tjener framtiden til våre barn. Kall det gjerne Demokrat-isme! 

Og det er på tide at vi, du og jeg, også roper Varsku her!, ikke bare overlate det til ungene våre, til tenåringene som våger å streike og demonstrere i gatene. 
Dersom vi tier, godtar vi den katastrofale utviklingen vi nå er inne i! 
Hvordan da?

Det er noen politiske partier i Norge som er villig til å gå fra kapitalisme til demokratisme som MDG, Rødt, SV og SP, og som kanskje får følge av noen avskallinger fra øvrige partier. Venstre og KrF skal på museum. Og FrP? 
Fremskrittspartiet skal få plass i en zoologisk hage hvor de kan skritte fremover så mye de orker sammen med alle de andre, under jungelens lov!

Ingen kommentarer: