fredag 19. juli 2019

Ser vi lys i tunnelen?


Endelig er det stuereint å stille spørsmål ved kapitalismens krav til kontinuerlig vekst. En vekst som skaper en enorm ansamling av rikdom hos et lite mindretall, og det gjennom et ran satt i system. 
Javisst er det kriminelt!

Det er takket være verdens forskere med FN som talerør at konklusjonen kommer på trykk: Kapitalismen med sin markedsliberalisme fungerer i dag som en kreftsykdom på planeten vår!

Samtidig er det lys i tunnelen i form av en folkelig bevisstgjøring. Stadig flere unge mennesker forstår at det er dem og deres framtid vi snakker om, når vi snakker om miljø, klima, forurensning, ressurser og artsmangfold. Gradvis vokser det fram en erkjennelse av at et stadig økende forbruk er ikke proporsjonalt med det gode liv.
Hemmeligheten til et godt liv er å følge vett og forstand, det er å sette tæring etter næring, det er å gjøre de kloke valg ut fra hva vi besitter av erfaring, kunnskap og innsikt. 
I praksis, i materiell forstand, betyr det å leve et nøkternt liv. Og er det noe vi mennesker virkelig behersker så er det NØKTERNHET. Det ligger i genene våre, det er takket være et nøkternt samspill med naturens ressurser at vi har overlevd evolusjonen som art.

Interessant i så måte er det lille fjellandet Bhutan i Himalaya som er det første landet i verden som har nådd karbonnøytralitet, samtidig som Brutto Nasjonal Lykke er målestokken for velstand. Vi holder fortsatt fast på BNP (BruttoNasjonalProduktet) som et mål på økonomisk vekst. Kanskje vi også skal bytte målestokk?

Vår kultur er nå underlagt en gud som kalles Mammon, en gud som blir tilbedt med dansen rundt gullkalven. Det kommer til syne gjennom den eksplosive veksten i forbrukslån som nå er på 160 milliarder kroner. Særlig unge folk makter ikke å betale renter og avdrag, hvilket gir Namsmannen 2,1 millioner saker å behandle de siste fem årene. Saker som gir politiet rett til å inndrive lønn og eiendeler med de tragedier som følger i kjølvannet.

En nøktern livsstil vil endre vårt samfunn betraktelig siden vi da må stille oss kritiske til våre prioriteringer som igjen påvirker politiske beslutninger.
Det er for eksempel ingen kunst, takket være vår tids enorme datakraft, å innføre en matematisk rettferdig kvoteregulering av antall personkilometer både i forhold til bilen og til flyreiser. 
Det vil stimulere til bruk av kollektiv transport og samtidig redusere antall shoppingturer til London og Paris over weekenden, det samme med gutteturene til Barcelona for å ha det litt moro = reduserte utslipp av klimagasser.

En nøktern livsstil krever en kritisk gjennomgang av hva vi virkelig trenger, og hva vi glatt kan være foruten. 
Ja, hvordan kan vi leve et ålereit liv og samtidig sørge for en god helsetilstand for jorda vår? = et lavenergetisk samfunn med overskudd på energi og med minimalt utslipp av klimagasser + 6 timers arbeidsdag? 

Men hva med skolen, rektorene og lærerne? Skal de fortsatt underlegge seg kapitalismens krav til skolens undervisning?  En pedagogikk som skal forme ungene våre til ukritiske lønnsmottagere, som levende roboter til glede for arbeidskjøperne? 
Eller skal skolen blottlegge den reelle virkeligheten? - om merverdi og profitt? - om årsak og virkning? – om kapitalisme og kreft? 

Ingen kommentarer: