fredag 22. november 2019

Skal ikke dere ta vare på SKAPERVERKET?


Hvem dere er?
Jo, det er alle dere som tror at en Gud har skapt verden med alle sine former for liv, og satt oss mennesker som voktere av Skaperverket:
Vær fruktbare og bli mange, fyll jorden og legg den under dere! Dere skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen og alle dyr som det kryr av på jorden!” (1 Mos 1, 26–30).
Det er dette som kalles Forvalteroppdraget. Vi mennesker skal være forvaltere av Guds Skaperverk. Det betyr at vi skal ta vare på noe som tilhører en annen, nemlig Gud. Derfor står vi ansvarlig overfor ham for hvordan vi bruker Skaperverket (jmf. flere bibeltekster).

Kristendommen med sine 2,2 milliarder tilhengere sammen med Islam sine 1,7 milliarder utgjør over halvparten av verdens befolkning. 
Begge religioner har samme skapelsesberetning kopiert fra Jødedommen og med det samme forvalteransvaret. 
Men hvor er dere i kampen for å ta vare på Skaperverket nå som det står foran en katastrofe? Alle dere prester, imamer og rabbinere? Alle kirke- og trossamfunn? Alle sekter, menigheter og frikirker? Dere har jo inngått en pakt med Gud; ....ta vare på jorda vår som han har gitt oss!

Det går ikke lenger å si «jeg visste ikke». Forskerne har ropt «varsku her» i mange tiår med en haug vitenskapelige rapporter. Nå har vi kommet dithen at planetens økosystemer er under nedbygging. Kampen om knappe ressurser er i gang, ekstreme værforhold skaper millioner av klimaflyktninger, vi utrydder daglig flere arter, vi brenner ned regnskog, vi...

Er dansen rundt gullkalven viktigere enn Skaperverket? Har dere erstattet Gud med Mammon? Dere vet jo hvor forbanna Gud ble da han oppdaget det og straffet rundt tre tusen med døden (2 Mos, 32).

Enda verre blir det når en berettiget mistanke sniker seg inn, nemlig Dommedag
Det er jo dagen da Gud/Jahve/Allah, kanskje sammen med både Jesus, Muhammed og Moses, skal dømme levende og døde. 
Og det mangler ikke på dommedagsvarsler; «det skal slutte å regne, varmen stiger overalt» - «selve naturen og kosmos begynner å degenerere gradvis og vil miste sin tidligere styrke og størrelse» - «massive bål flammer opp overalt og verden går opp i ild og røyk» etc. 
Det som kalles selvoppfyllende profetier. Da blir det liksom ikke så viktig å ta vare på Skaperverket!

Den største protestbølgen mot raseringa av planeten vår ble startet av ei svensk, 16 år gammel jente, Greta Thunberg. Hun satt utenfor Riksdagen hver fredag med sin plakat. Det utløste demonstrasjoner over hele verden med ungdom som frykter for egen framtid.
Greta møtte opp i FN og refset verdens politiske elite. Snakk om å «tale Roma midt i mot», hvilken kraft, hvilket mot! 
Så det må være lov å spørre, hvor er dere troende, religiøse mennesker i kampen for vår felles framtid? Som en hedning fra folkedypet skal jeg på vegne av Greta rope ut: Åssen i hælveta er det mulig å være så jævlig likegyldig?

Ingen kommentarer: