mandag 19. august 2024

MENNESKEHETEN går inn i et KOLLEKTIVT SELVMORD, takket være klima og tap av biologisk mangfold!

 Når du leser alle de vitenskapelige dokumenter om klodens tilstand så er de vanvittig skremmende. Men kanskje de ikke er tilstrekkelig skremmende med en million arter som er truet av utslettelse? 

 Vi tåler visst fint at klima nå er på tur til å passere den kritiske grensa på 1,5 grader?

 Eller hva med Norge som har et forbruk tilsvarende en «Overforbruks dag» som slutter 12 april, den som krever 3,6 ekstra planeter? Hvorfor tåler vi dette? Jamen, vi har jo demokrati, eller?









«FNs naturpanel, IPBES, er et globalt vitenskapspanel som vurderer og sammenfatter kunnskapsstatus om biologisk mangfold, naturtilstand og utvikling til jordas økosystemer og nytte av naturens goder»

«Naturen er i krise. Nedbygging til byer, veier og infrastruktur, brenning av skog, klimaendringer – tallet på utryddingstruede arter er skremmende, var konklusjonen i FNs naturrapport som kom i 2019»

«Klimatiltak har blitt sin egen fiende: Utbygging av «grønn» energi ødelegger mye natur. Og ødeleggelse av natur er en av de viktigste klimadriverne»

 UNDER PRESS: Arealendringer, som skogbruk, veibygging, næringsanlegg, men   også hyttebygging, truer både naturen og klimaet, advarer friluftslivs-organisasjonene.

Truede arter i verden

Tap av leveområder, forurensning og klimaendringer tar hvert år livet av flere og flere arter. Fortsetter det slik, risikerer vi å miste arter før vi i det hele tatt «oppdager» dem.

Det er ingen som vet nøyaktig hvor mange ulike arter som finnes på land og i havet. Hittil har omtrent 1,8 millioner arter blitt dokumentert, men trolig er det mellom 4 og 100 millioner ulike arter totalt.

Ifølge den globale rødlista er mer enn 32.000 av verdens arter truet av utryddelse.






Norske arter på den globale rødlista

På den globale rødlista er 1593 arter som finnes i Norge eller på Svalbard vurdert. 

1364 av disse har en vurdering enten i Norsk rødliste for arter 2021 eller i Fremmedartslista 2023. Du finner med andre ord både stedegne norske arter og fremmede arter i denne oversikten. 

I tillegg er det noen arter som fins i Norge, og som er vurdert i global sammenheng, som ikke er behandlet for noen av listene her til lands. Disse 229 artene ligg i oversikten uten norsk kategori.






"Tap av naturmangfold skjer i et økende tempo både i Norge og ellers i verden.  

NINA er et av de sterkeste fagmiljøene innen utvikling av forvaltningsrelevant kunnskap om trua natur.  Vi driver forskning på, og overvåking av, trua arter og naturtyper på land og i vann i Norge og andre deler av verden»












https://www.nina.no/Naturmangfold/Trua-natur/category/rodlistearter-og-trua-natur