onsdag 28. mars 2012

Flere forskjeller? - Javel...

Jeg har sjøl vært skårunge jeg, på snurrevadfiske utenfor Sørøya i Finnmark. Skårunge i tretti årsalderen. Ja, ja. Her nede ligner nok ikke hverken fiskebåtene eller skårungene på det hjemme. Jo, skårungene er riktignok tenåringsgutter, det er så, men arbeidsantrekket er truse, og kun det! Det myldrer av dem på hver båt hvor de ordner tauverk og nøter, lamper og maskiner, lasterom og maskinrom. Jeg ble så imponert. Ja, selvsagt tagg jeg meg til å bli med en tur ut og lystre reker, fisk, blekksprut og krabber. Iført truse, for ordens skyld! Lampene lyste flere meter ned i dypet og lokket til seg havets delikatesser. Et herlig liv!

Her ville Det Norske Mattilsynet hatt full jobb, og vel så det. De rullende gatekjøkkener være seg på tre hjul, motorsykkelen med sidevogn, eller på to hjul, dragkjerra med batteridrevet kjøleskap og lyspære, ville ganske sikkert blitt beslag- og bøtelagt!
Det er så. Men folk kjøper og eter, hele tiden. Grilla froskelår, store biller, slanger, sommerfugl pupper, snegler, og den mer siviliserte føde som fisk og kylling. Alt er godt krydret og kan absolutt anbefales. Selvsagt trenger du ikke tenke på vakre sommerfugler når du knasker grilla larver i stedet for peanøtter...

Kjernefamilien er på tur på med familiemopeden som har en motor på størrelse med lett motorsykkel, heldigvis. Da er det mulig å følge trafikkbildet. I Norge struper de motoren på 49 cc, med maks hastighet på 45 km/h. I motbakke må du kanskje ned i 20 km/h. Derved har myndighetene godkjent et kjøretøy som er livsfarlig på landeveien!
Nå har det blitt påbudt med hjelm, i håp om å få ned antall drepte i trafikken. Men gammel vane er som kjent vond å vende. Ungene er fritatt og plasseres helt foran som en ekstra støtfanger. Sånn er det bare, her i landet.
I Buddha Wat, buddha templet, finner du buddha statuer malt med gullfarge, både mannlige og kvinnelige, sittende i lotusstilling, i alle størrelser, omkranset av blomster og røkelse.

Siddharta Gautama (543 f.Kr.) fikk ærestittelen Buddha,«den oppvåknede».
Han er ingen gud, men hans doktriner og lære forklarer hvordan alt henger sammen slik at du kan finne veien til evig liv i Nirvana. 
Den historiske Jesus gikk ganske sikkert i buddhistisk lære. Det nye testamente er full av læresetninger og lignelser hentet fra buddhismen. 96 % av befolkningen i Thailand tilhører buddhismen.

Det er forskjellene som skaper det eksotiske! For eksempel det eksotiske eventyret som den norske våren. Frisk, kjølig luft i lungene, en hestehov som stikker hodet opp over skitten grøftesnø og suger næring av døde høstblad fra år tilbake.
No livnar det i lundar, no lauvast det i li, den heile skapning stundar - no fram til sumars tid. Det er vel fagre stunder når våren kjem her nord. Og atter som et under, nytt liv av daude gror. (Elias Blix).

Og så kommer trekkfuglene..., og det gjør vi også sammen med dem, om ikke så lenge!
Hjemlengsel er vel noe av den fineste lengsel man kan ha...:)