lørdag 1. september 2012

Ros og ris til velferdsstaten – i drosja...

Som drosjesjåfør kommer man i kontakt med tverrsnittet av den norske befolkning.
Jeg får blant annet vite hva folk mener om velferdsstaten Norge. I hovedsak kan jeg dele folk i to hovedgrupper. Den gruppa som er misfornøyd og gir ris består hovedsakelig av unge, friske og arbeidsføre mennesker. Gruppa som roser helsevesen og velferd er brukerne, de syke, de arbeidsledige, de gamle.
Pasientreisende passasjerer har utrolige opplevelser å fortelle. Og de forteller med begeistring hvordan de blir ivaretatt av dyktige leger og pleiere når de skal til strålebehandling, sette inn et nytt kne eller ei hofte, fikse prostata eller stake opp aorta til hjertet. Helsepersonalet har tilogmed overskudd til omsorg og trøst! 
 
De som kommer med stokk eller rullator, de som bor på våre mange eldresentre, de som har hjemmehjelp og fast hjemmesykepleie, de som har TT kort og betaler drosja med en egenandel på trettifem kroner. Hva med dem? De har det trygt og godt, de blir ivaretatt av det norske velferdssamfunnet. Et samfunn de sjøl har bidratt til.
 
Skjønt ikke alle har bidratt, mange har sittet på lasset og ventet på resultatet! Men heldigvis har vi alle rett til fruktene av den politiske og faglige kampen som har tvunget fram den norske velferdsmodellen. Man skal ikke bla lenge i historieboka før det avtegner seg et klart bilde av hvem som sloss for, og hvem som sloss mot, eller hvem som kom nølende etter.
 
Det er arbeiderbevegelsen, være seg den faglige eller den politiske delen, som har formet velferdsstaten Norge! Noen ganger var det fagbevegelsen som slåss med Arbeiderpartiet som støtte. Andre ganger var det Arbeiderpartiet som utformet reformene med fagbevegelsen som støttespiller. Partiet Venstre skal også ha honnør som en verdifull politisk partner i historisk sammenheng.
 
Reformene som Høyre sloss mot er mange, ja mot de aller fleste. Noen eksempler: mot allmenn stemmerett, mot 8 timers arbeidsdag, mot skattefinansiert alderstrygd, mot arbeidsløshetstrygd, mot uføretrygd, mot selvbestemt abort. Høyresiden var svært skeptiske til opprettelsen av Husbanken og Statens Lånekasse, de var mot å opprette barneombud i 1981 og mot lovfestet rett til videregående utdanning i 1993, de var i mot...
 
Høyre støttet utspillet fra Kristelig Folkeparti angående kontantstøtten. En ordning som undergraver integrering, likestilling og adgang til yrkeslivet.
Den største kampsaken til det Kristelige Folkepartiet ble imidlertid utkjempet rett etter annen verdenskrig, nemlig kampen mot gratis kondomer til den norske tysklandsbrigaden...
 
Undertegnede er sjøl en av de mange takknemlige brukere av velferdssamfunnet. Som uførepensjonist og drosjesjåfør på si har jeg på toppen av kransekaka, råd til å spandere en ferietur til Syden på kona og meg!  Akk ja, livet er vakkert...:).