fredag 21. september 2012

Ferie, hva er det?

Leksikonet kan fortelle at ordet ferie stammer fra det latinske flertallsordet feriae som i Romerriket var betegnelsen på religiøse festdager der handel og forretning var forbudt. Det er jo interessant, for i dag er det helt omvendt. Under ferie- og helligdager er pengeforbruket på topp, så da trenger vi ekstra med kronasje.

Og det får vi, vi har jo feriepenger. Dessuten har du ikke lov til å nekte ferie.  Ferieloven av 1988 pålegger alle arbeidstagere å ta ferie i 25 virkedager, i tillegg kommer 11 betalte helligdager, som for eksempel jul og påske. Juleferien er jo helt spesiell i forhold til handel. I fjor ble det satt enda en ny rekord, bortimot tjue milliarder kroner i julehandel. Den rekorden ryker nok i år siden vi har fått lønnsøkning og enda sterkere kjøpekraft.
 
Ferie er ikke lenger bare fravær av arbeid, ferie er også å reise. Årlig reiser om lag 75 prosent av oss på ferie. Norge på tur setter hovedsakelig kursen mot Spania, Hellas og Thailand. Det er forøvrig bare 5 prosent av grekerne som reiser utenlands i sin ferie. Konklusjonen er klar, formålet med feriereisen er først og fremst sol og varme.
Når så mange millioner mennesker krysser landegrenser i forbindelse med ferien, etableres det selvsagt en næringsvirksomhet. Turistnæringa med alle sine ingredienser, fly, hoteller, reiseselskaper etc, har blitt en særdeles viktig inntektskilde for mange land.  10 prosent av Spanias BNP er turistinntekter, 15 prosent i Hellas og 8 prosent i Thailand, for å nevne noen.
 
Ja, vi er i sannhet et farende folkeferd. I 2010 foretok nordmenn drøye 17 millioner feriereiser. Antall reiser øker for hvert år til lengre og lengre avstander, til fjernere strøk på planeten. I år ble det utbetalt 120 milliarder kroner i feriepenger. Det er et beløp som tilsvarer tre ganger budsjettet til Forsvarsdepartementet, eller nesten hele budsjettet til Helse- og omsorgsdepartementet.
 
Begrepet ferie kom inn i det norske språk som et fremmedord. Den økende industrialiseringa av landet skapte en ny voksende samfunnsklasse, arbeiderklassen. Rå utbytting av arbeidsfolk førte til fagforeninger og kamp for bedre levekår. I 1916 ble det første felles program for LO og Arbeiderpartiet vedtatt, hvilket tre år senere skulle resultere i det berømte stortingsvedtaket for åtte timers arbeidsdag og en ukes ferie med lønn. Senere under Gerhardsens regjering i 1947 ble ferieloven vedtatt med rett til ferie i tre uker.
 
Ferie er med andre ord ingen spøk. Ferie inngår som et viktig bidrag til det enkelte individs velferd, til landets økonomi, til å stifte kjennskap og vennskap mellom mennesker over den ganske verden.
 
I morgen skal vi hjem, tenker jeg, mens Middelhavets slakke dønninger vasker mine føtter. 
Det skal bli fint, tenker jeg, for som kjent er borte bra, men hjemme best...:).

Ingen kommentarer: