fredag 2. november 2012

Quo vadis, Domine?

Under flukten fra Romas keiser treffer apostelen Peter på Jesus, riktignok mange år etter vedkommendes død, men Peter griper allikevel anledningen til å spørre hva fremtiden vil bringe; - hvor går du hen, Herre?

Det er usikkert om Peter fikk noe vettugt svar, eller om han fikk noe svar i det hele tatt. Og vi er visst i samme situasjon i dag. Det er ikke mulig å få noe drahjelp ovenfra i vår bestreben etter å vite hvor menneskeheten går, om tjue år? - femti år? - hundre år?
 
Hva gjør vi da? Ja, da er det vel ingen annen mulighet enn å stole på oss sjøl. På menneskehetens egen kunnskap og innsikt, på vår egen vitenskap. Målinger og observasjoner, kalkyler og statistikk, beregninger og prognoser over hele verden peker i en og samme retning: sammenbrudd.
 
Analyseverktøyet med indikatoren økologisk fotavtrykk (ØF) forteller folk og regjeringer på en enkel og grei måte hvordan ressursforbruk og utslipp forholder seg til planetens tålegrense.
Grunnenheten er antall hektar produktivt areal per person som gjennomsnitts innbyggeren disponerer i hvert enkelt land. I 2001 ble dette bioproduktive arealet beregnet til å være 1,8 hektar per person på verdensbasis med lik fordeling.
I dag er indikatoren på 2,3 hektar per person og økende.
 
Til tross for finans- og gjeldskrise øker forbruket i Vestens rike land. Produksjon og forbruk eksploderer i BRIC landa (Brasil, Russland, India, China).
De forente arabiske emirater forsyner seg mest med 10,7 hektar per person, tett fulgt av USA på 9,6. Norges ØF er på 5,6; mens Bangladesh ligger på uskyldige 0,5.
Her til lands forbruker vi altså tre ganger mer enn hva som er tillatt dersom vi skal holde oss innenfor planetens bæreevne og med ei framtid basert på bærekraftig utvikling.
 
Men hva er det vi bruker så mye mer av og på? Statistisk Sentralbyrå svarer egentlig alt. Vi bruker mer av alt, og det skal vi jo, dersom økonomien og veksten i BNP skal defineres som sunn og god.
I følge statsbudsjettet skal Norge neste år ha fem ganger så høy vekst i privat forbruk, det vil si en økning på 44 milliarder kroner. Det betyr at Norges økologiske fotavtrykk vil øke ytterligere, vi kommer til å forsyne oss enda mer av planetens ressurser. Cirka ti prosent vil gå til økt konsum av mat. Ikke rart vi ligger i verdenstoppen for kjøp av slankemidler, flere hundre millioner i året.
Jø større forbruk jo større avfallsmengder og utslipp av klimagasser. Også på dette området ligger vi på verdenstoppen pr. innbygger. Utslippene av karbondioksid, CO2, øker for hvert år og utgjør nå 84 prosent av samtlige klimagasser.
 
Dersom verdensøkonomien fortsetter en moderat business-as-usual vil menneskeheten i 2050 ha behov for tre planeter. Gud veit hvor vi skal få de to ekstra fra. Eller gjør han?