fredag 31. juli 2015

Naturlover – ekte og falske...

Når politikere og økonomer snakker om marked og lønnsomhet høres det ut som de er underlagt naturlover. Det samme med kapitalens akkumulasjon. Det vil si dersom noe skal produseres, være seg knappenåler, klær eller biler, så må en investert krone vokse til to. Disse «naturlover» gjør det helt nødvendig å øke produksjonen for hver dag, hvilket igjen betyr økt forbruk og økte avfallsmengder.

Ekte naturlover derimot, slike som gravitasjon, oppdrift og radioaktivitet, krever underkastelse. Det er naturlovene som har formet oss og ikke omvendt!
At materialer som er lettere enn vann flyter, kan jeg på en måte forstå. Det vil si materialer med tetthet (egenvekt som det het i gamle dager) mindre enn 1.
Ja, for vi har jo bestemt at 1 liter vann skal ha en masse på 1 kilo. Vi uttrykker det gjerne slik; tettheten til vann er 1kg/dm3 eller 1 g/cm3. Når tettheten til plankebiten er 0,7 så skal den flyte, og det gjør den jo, i motsetning til mobiltelefonen...

Verdens største skip er 400 meter lang, 57 meter bred og 73 meter høy. Skipet veier 186.000 tonn og rommer 19.100 containere. Stabler vi alle containerne oppå hverandre vil de rage 13 ganger høyere enn verdens høyeste fjell. Båten er laget av jern med en tetthet på 7,8 g/cm3. Og den flyter på vannet!
Hvordan er det mulig? Oppdrift, svarer du. Javel, men hva er det?

Vannets egen tyngde skaper et trykk. Jo dypere vann, jo større tyngde og større trykk. En gjenstand som senkes ned i vann, vil fortrenge vann, noe som forårsaker et trykk mot gjenstanden. Dersom gjenstanden er utformet slik at vekten av det fortrengte vannet er større enn vekten av gjenstanden sjøl, da flyter den. Derfor er båtens skrog utformet slik den er. Derfor er en båt en båt!
Jada, selvfølgeligheter, men.

Men tenk hvor stort det måtte oppleves å kunne beregne dette trykket, å kunne forutsi oppdriften, å kunne beregne om båten ville flyte eller ikke.

Den første som har fått æren av det er matematiker og fysiker, Arkimedes. Han som ble født 287 år før vår tidsregning på Sicilia.
Historien forteller at da han gikk ned i et badekar breddfullt med vann gikk det et lys opp for Arkimedes. Alle hadde jo opplevd oppdriften, men Arkimedes forsto at hans egen oppdrift tilsvarte vekten av det vannet han sjøl fortrengte, det som rant over og ut av karet.
«Heureka», ropte Arkimedes og løp naken gjennom gatene i vill begeistring, «Jeg har funnet det», ropte han. Slik ble Arkimedes lov til. Naturloven som er basis i all konstruksjon av båters skrog.

Jeg får si unnskyld siden jeg ble så opphengt i loven om oppdrift. 
Jeg hadde jo egentlig tenkt å prate om markedets lover, men. 
Men det er jo ferietid, så fortsatt god ferie...:)

Ingen kommentarer: