fredag 21. august 2015

Lucy er 3,2 millioner år gammel!

Mange ganger har jeg tenkt hvordan i alle dager er det mulig å ta rede på alderen til et fossil? For det må utvilsomt være spennende å grave i fortiden, grave seg tilbake for å avdekke evolusjonens gang. For å forstå hvordan vi har utviklet oss, og kanskje kunne forutsi hvor hen vi er på vei...
Vi stammer fra apene, heter det. Men det er svært upresist, ja egentlig ikke korrekt.
Vi skilte lag for noen millioner år siden, liksom grenene på et tre spriker i alle retninger. Sånn sett er vi i slekt.

Men ikke alle godtar en slik forklaring på vår eksistens. Tvertimot er det svært mange som klamrer seg til Skapelsen. En fersk undersøkelse i USA avslører at 50 prosent av USAs befolkning tror jorda ble skapt for cirka 6000 år siden, slik den er i dag.
Vi finner også sekter over there som tilogmed har tolket mosebøkene slik at de kan datofeste selve skapelsesdagen; 18. oktober 4004 f.Kr. Noen dager senere ble Adam skapt, nemlig den 23. oktober klokka 09.00.
Siden amerikanerne ynder å kalle sitt eget land for «Gods own country» så nok Adam dagens lys for første gang, over there...

Det er Lucy som har fått ærestittelen «Menneskets stammor». Hun som ble funnet i Etiopia i 1974. Lucy vandret rundt for 3,2 millioner år siden. Det avslører alderen på knoklene hennes. Hvordan finner vi det?

Det er visstnok mange metoder som må brukes. Der knokler er dekket av slam eller leire kan alderen avsløres av geologer som har tatt rede på hvor langt tilbake dette ble dannet.
Radioaktivitet er den mest brukte metoden til aldersbestemmelse. Det er jo slik at et «normalt» atom har like mange protoner som nøytroner i kjernen. Vårt kjære og kjente karbonatom har seks protoner og seks nøytroner og får atomnummer 6 med kjernetallet 12, 12C.
Men det finnes også «unormale» atomer, såkalte isotoper. Disse har flere nøytroner enn protoner og er radioaktive. 

Karbonatomet med seks protoner og åtte nøytroner, 14C, er derfor radioaktivt. Disse isotoper sender ut radioaktiv stråling. Når vi kjenner hvor lang tid det tar før radioaktiviteten er halvert, kan vi beregne alderen på det materialet som inneholder isotopen. Halveringstiden til 14C er 5730 år, mens halveringstiden til for eksempel uran, 238U, er 4,5 milliarder år...

Og så? Jeg tenker at om noen tusen, eller millioner av år, vil vi være fossiler som blir aldersdatert og utforsket. Da avdekkes en art med høy teknologi som kunne reise til månen og sende roboter til Mars. Samtidig forpestet arten sitt eget miljø og skapte ubalanse i planetens natursystemer.

Det mest sjokkerende blir nok at Homo Sapiens brukte enorme ressurser på våpenutvikling og krig, 
og det i den hensikt å ta livet av hverandre.


Med andre ord en allsidig art, men full av paradokser...




Ingen kommentarer: