fredag 14. august 2015

Rasisme uten raser!

Med en hel vitenskap i ryggen: Arten Homo Sapiens har ikke tilstrekkelig stor variasjon i det genetiske materiale til at vi kan dele oss inn i forskjellige raser! Vi tilhører alle den samme arten siden vi er individer som kan formere seg med hverandre og få forplantningsdyktig avkom!
Begrepet «rase» har blitt brukt av biologer for å betegne organismer som ser forskjellig ut til tross for identisk genmateriale, slik vi finner det i all fauna og flora.

Gener påvirkes av miljøet og blir henholdsvis stimulert eller passivisert. Som kjent varierer miljøet betraktelig på denne planeten, være seg i forhold til årstider, klima, antall soldager, ernæring etc. Dette har gitt ulik mengde pigment i huden som bestemmer dens farge, ulike hårtyper og ulike ansiktstrekk hos de mange forskjellige folkeslag som er spredt rundt omkring på vår vakre jord.
Dessuten er menneskets vugge plassert i Afrika. Sånn sett er vi alle afrikanere...

Inndelingen av menneskeheten i raser har sin opprinnelse i politisk og religiøs tenkning. Hvordan skulle ellers europeerne forsvare sine plyndringer og massakre av andre folkeslag over hele verden hvis ikke de ble betraktet som mindreverdige, ja ofte som menneskelignende dyr, hvilket de også ble behandlet som.
Conquistadorene unnskyldte seg med misjonsbefalingen; gå ut og gjør alle folkeslag til mine disipler. Og det gjorde de med korset i den ene handa og sverdet i den andre.

Store plantasjer ble anlagt i USAs sørstater. Siden urbefolkningen hadde så stor dødelighet måtte de erstattes. Rundt 15 millioner mennesker ble således tatt til fange på vestkysten av Afrika og fraktet over Atlanterhavet til USA hvor de ble solgt som husdyr. Danmark-Norge var også aktiv med i slavehandelen. Den såkalte trekanthandelen beriket ikke bare USA, men også oss i Vest-Europa.
For å kunne utføre slike forbrytelser kreves det en viss holdning, en bestemt mentalitet. Slik utvikles en raseforståelse. Den herskende rase og den underlegne, den hvite og den svarte.

Siden inndelingen i raser med tilhørende rasisme er politisk og kulturelt betinget må vi være kronisk på vakt så vi ikke gjentar historias verste mareritt, være seg nazi-Tysklands massakre av jøder, sigøynere o.a, være seg USAs raselover eller apartheid regimet i Sør-Afrika.
Det eksisterer fortsatt politiske partier som bruker rasisme som sitt politiske våpen, også her til lands.


En liten appell til slutt:
  Når du farter rundt i verden og besøker forskjellige land og folk, så ta litt rede på hvordan folk egentlig har det. Ta en titt på medaljens bakside.
Det kan være god kunnskap når du vender tilbake til gamlelandet der du har både ytringsfrihet og stemmerett...



Ingen kommentarer: