fredag 25. mars 2016

Trur du på eventyr, eller?

Jeg for min del synes det er rett ut pinlig at voksne, høyt utdanna mennesker står på den såkalte prekestolen og forteller eventyr. Eventyr som sådan liker jeg også, men.
Men derfra til å forlange at jeg skal tro på dem som sanne gjenfortellinger av virkeligheten blir helt absurd.
Asbjørnsen og Moe ville flire godt dersom folk begynte å tro at eventyrene deres var reportasjer fra virkelighetens verden.

Tre av de fire bibelske eventyrforfattere nevner nesten ikke jomfru Maria og hennes fødsel, hvilket kan tyde på at også for dem gikk det ei grense for hva man skal tro på.
Men Matteus påstår at plutselig en dag ble ei ung jødisk kvinne kvalm om morgenen med ømme bryster. Hun var gravid som jomfru med møydommen i behold.
På toppen av det hele var hun forlovet med Josef, tømmermannen.
Ikke rart onde tunger ville ha det til at en elskovssyk romersk soldat hadde krøpet under teppet til Maria mens Josef var ute og snekret.

 Josef ble som kjent skikkelig forbanna og sjalu og ville forlate Maria.
Da kom heldigvis sjefen for alle englene, Gabriel, og roet det hele ned med en plausibel forklaring; 
det var Gud i kraft av en ånd, hellig sådan, som hadde befruktet den unge kvinne. Akkurat sånn i detalj hvordan unnfangelsen fant sted sies det ingenting om...

Så blir vi fortalt at Maria fødte en hybrid sånn rundt juletider, halvt menneske og halvt gud. Han fikk navnet Jesus. Etterhvert fikk han flere søsken, forhåpentligvis med Josef som kjødelig far.
Men så forsvant han 12 år gammel, det vil si den bibelske Jesus forsvant. 
Og det i18 år! 
Da han kom tilbake startet han med forkynnelser og profetier i Galilea. 
Bortsett fra at Buddha ikke er noen gud, er det så mye likt tankegods og samsvarende lignelser at det er lov å mistenke Jesus for å ha gått i buddhistisk lære. 
Historikere mener han levde mange år nord i India, i det området som kalles Kashmir.
Meget interessant, noe som vi kan prate mer om i neste blogg.

Det hører også med til eventyrene at alle mennesker er født syndige. Den eneste måten å befri seg fra syndens favntak er å bekjenne at han som henger på korset er halvt menneske og halvt gud.
Dersom du ikke tror på det, ja da går det deg ille. 
Da blir du sendt rett ned i et brennende helvete til evig fortapelse. Det vil si du må vente på dommen til Jesus kommer tilbake. Han sitter jo fortsatt hos faren sin i himmelen...

Men i disse dager skal hybriden dø, nok en gang. 
Etter langvarig pine blir han spikret fast til et trekors slik det var vanlig å ta livet av forbrytere på den tiden.
Heldigvis sto han opp fra de døde tredje dag, fullt påkledd, sulten og tørst.

Ja, så forteller de lærde, de som prediker eventyr i de store gudshus der statuer av et lidende, døende menneske symboliserer Guds kjærlighet. 
Tru det, den som kan...

https://www.youtube.com/watch?v=YrLk4vdY28Q

Ingen kommentarer: