fredag 6. desember 2019

Jamen, er ikke det kriminelt?


Jeg trodde faktisk at departementene med sine statsråder, statssekretærer og en haug med rådgivere får all relevant kunnskap og informasjon, og det lenge før meg som er en vanlig, dødelig innbygger av kongeriket. Jeg er helt avhengig av oppegående, kritiske og gravende journalister, de få som er igjen, for å få vite hva som skjer.

Men først litt om det å tro. Jeg for min del tror at mennesker har gått på månen, at vi sender roboter til Mars, at vi har et verdensomspennende Internet, et World Wide Web. Derfor tror jeg at menneskeheten har også maktet å utvikle teknologier som gjør det mulig å ta rede på planetens tilstand med analyser av kompliserte økosystemer, kartlegge ressurser, oppdage klimaendringer etc.

Det er over to hundre år siden, ved starten på industrialiseringa, at gasser som karbondioksid og metan ble avslørt som planetens termostat. Høyere konsentrasjoner > mindre varmestråling slipper ut > større drivhuseffekt > varmere klima. Først nå, etter at vitenskapen har ropt «varsku her» gjennom flere tiår, ser vi de skremmende resultater av en planet som får et varmere klima over kort tid.
Konklusjon: Menneskeheten står overfor en global katastrofe! 
Og hva skjer da?

# Når alle verdens forskere og miljøorganisasjoner trygler om å redusere produksjonen av olje og gass, burde ikke da Olje- og energidepartementet ved statsråd Kjell-Børge Freiberg (FrP) gjøre det? I stedet utlyste han 90 nye blokker i mai 2019; 5 blokker i Nordsjøen, 37 i Norskehavet og 48 i det sårbare Barentshavet tett oppunder iskanten. 12 oljeselskaper er allerede i gang, sponset med statlige subsidier! (Statsråden påstår at det fossile brenselet fra Norge er mer klimavennlig enn andres, som om det er unntatt naturlover! Når karbonrikt materiale som olje, gass og kull når en viss temperatur skjer det en kjemisk reaksjon der karbon binder seg til oksygen og avgir varme og karbondioksid, det som kalles forbrenning. Og det er en naturlov: C + O2 > ENERGI + CO2)

# Hva skjer når Klima- og miljødepartementet ved statsråd Ola Elvestuen (V) får vite at palmeoljeplantasjene i Indonesia fortrenger regnskogen? Jo, statsråden øker innblandingen av palmeolje i bilenes drivstoff fra 12 til 20 prosent!

# Vi vet at soya er en viktig inntektskilde for Brasil, og soyaplantasjene fortrenger regnskogen. Nå hugges og brennes den ned i et tempo som tilsvarer 12 fotballbaner i minuttet!
Da Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik (FrP), fikk rapporter om disse tilstander tok han grep... Han utlyste enda flere konsesjoner for lakseoppdrett og økte importen av soya som nå er hovedfôret til oppdrettslaksen!

Dette er bare noen få eksempler som viser at maktpolitikere trosser forskernes advarsler med en politikk som er destruktiv i forhold til jordas natursystemer. 
Da blir også politikken en trussel mot jordas mange livsformer som vi reduserer for hver dag.
Med hvilken rett har vi mennesker til å utrydde arter som har eksistert i millioner av år? Uansett motiv og unnskyldninger, det er rett og slett kriminelt.
Det er en kriminell politikk som truer framtiden til ungene våre!

Ingen kommentarer: