fredag 13. desember 2019

NATO er hjernedød - som elefanten i rommet!


Fram til 1986 besto NATO av 16 land; USA, Canada, Tyrkia og 13 vest-europeiske land, inkludert Norge. 
11. oktober samme året møttes USAs president Reagan og Russlands president Gorbatsjov i Reykjavik. De undertegnet den kalde krigens viktigste nedrustningsavtale: 
NATO skulle ikke ekspandere østover mot Russlands grense i bytte mot en nedleggelse av Warsawapakten. Den ble oppløst samme året, og USA kunne starte det store sviket som i dag ser slik ut: Polen, Tsjekkia, Ungarn, Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Romania, Slovakia, Slovenia, Albania, Kroatia, Montenegro. 
NATO, North Atlantic Treaty Organization, ble opprettet i 1949 som en forsvarsorganisasjon. Siden har NATO kun fungert som en angrepsorganisasjon rettet mot flere land.

USA gikk ut av andre verdenskrig uten en skramme på egen jord, alt var intakt av både industri og infrastruktur. Men freden førte til nesten tomme ordrebøker for krigsindustrien. «Marshallhjelpen» og opprettelsen av NATO begrunnet med Sovjetunionen/Russland som erklært fiende skulle bøte på det. Hvilket det gjorde. 

Russland hadde mer enn nok med å slikke sine sår, med byer og infrastruktur bombet til ruiner, sammen med 27 millioner drepte mennesker. Allikevel maktet Russland å holde tritt med den kalde krigens militære opprustning.
I dag besitter Russland et topp moderne og slagkraftig forsvar som gjør et angrep på landet ensbetydende med selvmord. 
Det forstår USA og NATO. 
Derfor leter de febrilsk etter et nytt fiendebilde der Kina seiler opp som en kjærkommen kandidat. Og president Putin kan trygt fortsette med sitt nedrustningsprogram for å overføre frigjorte midler til sosiale formål.

USA derimot ruster kraftig opp hvilket finansieres med enda større lånegjeld til utlandet - har passert 22.000 milliarder dollar - for å holde sin krigsindustri gående, kalt «det militær- industrielle kompleks». Ikke rart president Trump delvis tigger, delvis truer de øvrige NATO land om å kjøpe mer krigsmateriell fra USA.

Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær, hjelper til så godt han kan. Under siste toppmøte i London kunne han skryte av at Russlands naboland med sine NATO baser har rustet opp for 46 milliarder dollar, men beklageligvis på bekostning av skole, helse og infrastruktur. 
Det er den formen for politikk som den franske presidenten kaller hjernedød.

Men hjernedøden omfatter også en total mangel på forståelse for hva den militære sektor tilfører atmosfæren av klimagasser. Alt krigsmateriell på og under havets overflate, på landjorda og i lufta, bruker enorme mengder fossilt brensel.
Eksempel: Et F-35 kampfly forbrenner 70 liter bensin i minuttet. Når tanken er tom har flyet avgitt 20 tonn med klimagassen karbondioksid (1 liter bensin 2,32 kg CO2). Norge har kjøpt 52 stk. fra USA. 

NATO landene med USA i tet sitter fortsatt fast i den kalde krigens tenkning og retorikk. De makter ikke å omstille seg til en ny virkelighet der menneskeheten står overfor en miljø-, ressurs- og klimakrise. 
Russlands president ser galskapen og har flere ganger invitert USA/NATO til å inngå nedrustningsavtaler. Nå sist ble han besvart med to nye NATO baser i Polen tett på den russiske grense. 
Det er militæret som er den store elefanten i klimarommet, og med det en stående utfordring til alle verdens klima- og miljøorganisasjoner!

Ingen kommentarer: