lørdag 27. desember 2008

Spennende og nifst å tenke på....

Nifst og spennende å tenke på ...
Det har blitt stilt fra CERN. Er det noe som har gått galt? For det var jo mange, både leg og lærd, som mente at disse eksperimentene kunne føre til jordas undergang. Partikkel kollisjonene ville utløse så store energimengder at sorte hull ville oppstå, mente de faglige kritikerne. Fysikerne ved CERN innrømmet da også at det ville bli dannet små sorte hull, men at de ville overhodet ikke representere noen fare siden de bare ville eksistere i svært kort tid, milliontedeler av ett sekund og være helt mikroskopiske. Eksperimentet i september viste at de hadde rett. Jorda består, og vi lever videre i beste velgående. Nifst å tenke på at de eksperimentene som foregår i CERN i Geneve kan gi oss en forklaring på hva som skjedde noen brøkdeler av et sekund etter Big Bang, universets unnfangelse, for drøye tretten milliarder år siden. Sannsynligvis allerede i 2010 vil LHC- partikkel akseleratoren produsere proton stråler med sju ganger høyere energi enn under eksperimentet i september. Det dreier seg altså om verdenshistoriens største eksperiment med noen av de minste delene vi kjenner til, protonet. Hvordan de gjør det? Ja, først må de jo få lirket ut noen protoner fra atomkjernen, protonet er som kjent positivt ladet, for deretter å bli sendt i hver sin retning inne i en 27 km lang tunnel. Protonene akselereres ved hjelp av kjempemessige elektromagneter inntil de når en hastighet tett opp under lyshastigheten. Deretter styres de mot hverandre og kolliderer i spesielle kamre. Kollisjonene gir som resultat helt nye, og forhåpentligvis viktige, «partikler» for å kunne komme videre i forskningen om hvordan universet og du og jeg er bygget opp. Kanskje man til og med kan danne seg en formening om hvorfor det smalt, hvorfor den lille kula plutselig eksploderte og ga opphav til et helt univers. Utrolig spennende!
Partikkelbanen er 27 kilometer lang, og ligger hundre meter under bakken, på grensen mellom Sveits og Frankrike utenfor Geneve. (Illustrasjon: CERN)
Bildet er en simulering av hvordan det kan se ut når partiklene kolliderer i nær lysets hastighet. (Illustrasjon: CERN)
...... når partiklene kolliderer i nær lysets hastighet...
Ja, i følge Einstein er det ikke mulig å akselerere en masse slik at den oppnår en hastighet lik lysets på 300.000 kilometer i sekundet. Hvilket han uttrykte med sin berømte formel E = mc2 , der E er energi, m er masse og c er lysets hastighet. Energien ved lysets hastighet er altså vekten av legemet ganger lysets hastighet i kvadrat. Regner du massen i kg, så får du regne lyshastigheten i meter pr sekund som i kvadrat blir et 9 tall med seksten nuller bak! Helt sprøtt. CERN og eksperimentene der, er heldigvis et resultat av at mange land deltar med kunnskap og penger. For dette koster flesk. Av den grunn er det veldig mange som mener at det hele er bortkastet. Hva er vitsen ? Hvorfor ikke la tinge være som det er? La ting være i fred, vi har andre ting å bruke tid, krefter og penger på, sier de. Tja, sier jeg, hvor mange eksperimenter, hvor mange «bortkasta forsøk» har ikke blitt gjort opp gjennom historia, og som i dag danner grunnlaget for vår moderne sivilisasjon? Kanskje det er bedre å forene menneskenes iboende nysgjerrighet og forskertrang til å utforske Verdensrommet og oss sjøl, i stedet for å bruke våre krefter på å slå hverandre ihjel?

Ingen kommentarer: