torsdag 3. mars 2011

Myten om regnskogen.At vi er avhengig av regnskogen som produsent av oksygen er en gammel myte, en myte som innebærer null realitet!  Regnskogen slipper ut like mye karbondioksid som den forbruker.  Det samme med oksygen.
Det irriterer meg at politikere og miljøforkjempere fortsatt går rundt og påstår at uten regnskog blir vi nærmest kvalt, enten er de uvitende eller de er frekke...
Hvorfor bærer sykepleierne blomstene ut av sykestua når lyset skal slukkes om kvelden?  Jo, fordi da starter åndingen, plantene begynner å «puste» på tilsvarende måte som oss, det vil si de forbruker oksygen, O2.
Selvsagt produserer plantene enorme mengder oksygen under fotosyntesen, så lenge det er lyst. Takket være klorofyllet omdanner plantene vann og karbondioksid, CO2, til glukose (druesukker) og oksygen med sollyset som energikilde.
Men skogen dør ikke fordi sola går ned!  Plantene har nemlig begge deler, både klorofyll og den lille delen av cella som heter mitokondriet.  I mitokondriet foregår forbrenningen hos planter, dyr og mennesker, slik at energi til livsprosessene opprettholdes.  Glukosen «antennes» av oksygenet og vi får dannet karbondioksid, vann og energi.
I regnskogen skjer omsetninga av biomasse svært hurtig sammenlignet med skogen i tempererte strøk av planeten.  Hurtig vekst og hurtig forråtnelse kjennetegner regnskogen. Forråtnelse krever også oksygen.  Sannsynligvis er regnskogen netto forbruker av oksygen på samme måte som forbrenningsmotorene i våre transportmidler.  I tempererte strøk skjer omsetninga av biomasse mye tregere, slik at det der blir dannet et netto overskudd av oksygen, heldigvis...
Men er det dermed sagt at vi ikke trenger å bevare regnskogen?  Er det greit å ødelegge regnskog tilsvarende en fotballbane hvert tredje sekund?
Nei, nei, selvsagt ikke.  Og når regnskogen brennes frigjøres enorme mengder av klimagassen karbondioksid, nettopp fordi biomassen i regnskogen er så enorm stor.  Og da snakker vi ikke bare om planter og trær, men alt liv inkludert dyr, insekter, fugler etc.
Vi utrydder et ukjent antall arter hver dag.  Arter som har brukt millioner av år for å utvikle seg og tilpasse seg opp til vår tid.  De utrydder vi med ei fyrstikk til bålet slik at regnskogen kan gi plass til profitabel virksomhet.  20% av regnskogen i brasilianske Amazonas for eksempel, er i dag borte, og ytterligere 30 prosent er skadd av menneskelig aktivitet.
Det er rett og slett en kriminell voldtekt av vår planet!  Det er slik vi graver vår egen grav.  Det er vi mennesker som gjør det.
Det intelligente dyret på to bein. Homo Sapiens.

Ingen kommentarer: