søndag 6. mars 2011

Big Bang og Sannhetens øyeblikk (nr. 4 av ?)

Mennesket har til alle tider spurt; Hva er verden bygget opp av?  I dag kan vi svare at verden er bygget opp av noen helt fundamentale, udelelige «partikler» som kalles kvarker og leptoner.  Men helt sikker kan vi ikke være, derfor forskes det for fullt, blant annet i CERN.
Man kan stille det enkle spørsmål: var det kvarker og leptoner inni den lille kula som rommet den sydende ursuppa?  Den som hadde en uendelig stor tyngde, og som hadde en temperatur på flere milliarder grader.  Den som skulle eksplodere og bli til oss og vårt univers? (...og hvor kom den suppa fra, forresten?)
Tja, men det er i alle fall kvarker og leptoner, det vil si en beskjeden del av dem, som bygger de atomer vi og det synlige univers består av.
Det finnes seks kvarker som opptrer parvis: opp/ned, sjarm/sær og topp/bunn (rare navn...).  Kvarkene opp, sjarm og topp har hver en positiv ladning på +2/3, mens kvarkene ned, sær og bunn har hver sin negative ladning på -1/3.
Protonet som er positivt ladet er sammensatt av tre kvarker, to opp som gir +4/3 og en ned -1/3, tilsammen 4/3 – 1/3 = 3/3 = 1
Nøytronet som ingen ladning har er også sammensatt av tre kvarker. Men nå blir det omvendt, nemlig en opp kvark og to ned kvark: +2/3 – 1/3 – 1/3 = 0.
Så enkelt er det, nesten...:).
Den andre typen stoff partikler er leptoner.  Og det finnes seks av dem også, der det mest kjente er elektronet (-e).  Tre av leptonene er nøytrinoer, de som kommer fra verdensrommet i ei hælsikes fart, og går rett gjennom deg og hele planeten uten ei skramme!
Men nå kommer det noe rart: Alt synlig stoff i universet er kun bygd opp av oppkvarker, nedkvarker og elektroner, hvilket utgjør kun fire prosent av hele universet!
Men alle de andre kvarkene og leptonene da, hva skal vi med dem?  Er det disse som danner den mørke energien og den mørke materien, 96% av universet?  (strekk ut handa og kjenn etter, merker du noe...?).  Og enda mer sprøtt; siden enhver partikkel har sin antipartikkel vil disse oppheve hverandre når de møtes, og utløse enorme energimengder!  Vi får bare håpe at antipartiklene holder seg på betryggende avstand, ellers går det rett vest!
Og vi leter høyt og lavt, i ordets rette forstand, hundre meter under bakken i CERN, og 1,5 millioner kilometer fra jorda.  Der finner vi Planck satellitten.
På begge steder blir det spurt, hva utløste «Det store smellet»?, hva er mørk energi?, hva består mørk materie av?, hvor er antimaterien?, hva, når og hvorfor?
Vi lever garantert i menneskehetens mest spennende tidsalder!

http://sci.esa.int/science-e/www/area/index.cfm?fareaid=17