fredag 5. april 2013

Rådyr hyttekos!

I påskeferien er det populært å dra på hytta. Der kan man skjerme seg fra jobb, karriere og tidsklemme. Hverdagskarusellen slipper gradvis taket jo nærmere man kommer hytta etter kanskje flere timers bilkjøring, og som oftest i kø. Det er helsebot, både fysisk og psykisk, med nærkontakt. Kontakten med det egentlige, med selveste naturen, dens stillhet, storhet og skjønnhet. Den nullstiller psyken og gir anledning til å dvele ved selve livets mening.
Man trenger selvsagt ikke eie hytte for å kunne oppleve naturen.  Mange finner sin egen lille naturlomme og nyter syklusen, overgangen fra vinterdvale til vårens eksplosjon av nytt liv, nytt liv av daude gror...
 
Jeg skal snakke litt om hytteliv, inspirert av en undersøkelse som investeringsdirektør Robert Næss i Nordea har gjort i forbindelse med kostnader.
Med utgangspunkt i egen hytte og 40 overnattinger vil hyttekosen koste 3000 kroner i døgnet, det vil si 120.000 kroner i året. I regnestykket er det tatt med utgifter til rentekostnader, årlig vedlikehold, kommunale avgifter, strøm og forsikring.
Nå vil mange protestere, og det med rette. Majoriteten av de rundt 410.000 hytteeiere her i landet, 8,1 prosent av Norges befolkning, har ganske sikkert lavere utgifter på hytta si. De eier hytter med et areal under femti kvadratmeter, mens gjennomsnittlig hytteareal er på 100 kvm. I tillegg er antall bruksdager sannsynligvis høyere enn førti døgn. 
 
Ergo må det være minoriteten av hytteeierne som er ansvarlig for de høye kostnadene. Og det er det jo, og slettes ikke vanskelig å forstå. For nå forlater vi begrepet «hytta mi», til det mer betegnende «hyttepalasset mitt».
Da snakker vi om et bruksareal på flere hundre kvadratmeter, iberegnet gjestehytter og garasjeanlegg. Mange av palasseierne ringer hytteroboten noen dager før ankomst som sørger for at rommene er godt oppvarmet, og lys er tent. Det er ikke bare varmen i badegulvet som skal slås på, men også varmekablene til garasjens oppkjørsel.
Markedsmekanismene, forholdet mellom tilbud og etterspørsel, sørger for at de rike presser prisene oppover, så også på hyttemarkedet. I dag ligger gjennomsnittlig hyttepris på 20.000/kvm.
 
Investeringsdirektøren presenterte sitt regnestykke for en del hytteeiere som riktignok ble noe overrasket over de høye tallene, men svaret var greit nok; vi har jo råd til det. Og sånn er det, å moralisere fram vettet er som regel nytteløst. 
 
Den moralske pekefinger bør heller rettes mot de som styrer og steller, til våre folkevalgte politikere. Hvor lenge skal de tillate det enorme ressurs sløseriet i vårt samfunn? Overflodens orgie!
Historias mest kjente orgier er keiser Nero sine overdådige fester, bugnende av mat og drikke der gjestene måtte ut og kaste opp med jevne mellomrom så de kunne fylle opp på nytt.
Historia gjentar seg, heter det, bare i forskjellige forkledninger...

 

Ingen kommentarer: