fredag 29. mars 2013

Kristendommens forvalteransvar.

Over to milliarder mennesker har kristendommen som sitt religiøse fundament. Et stort antall kirker, menigheter og kristne organisasjoner skal forvalte såvel skaperverk som etikk. Når troen tilsier at en allmektig Gud har skapt jorda i all sin skjønnhet så hviler det et stort ansvar på oss mennesker som er skapt i Guds bilde, skapt til å forvalte skaperverket. Allikevel er kristendommens utbredelse hovedsakelig i Europa og Amerika hvor de økonomiske systemer representerer en direkte trussel mot selve skaperverket, gjennom rovdrift på naturressurser, forurensing og desimering av artsmangfoldet.
Her på berget har vi verdens høyeste forbruk, med et økologisk fotavtrykk som krever mer enn to ekstra planeter. Vi vet det jo. Vi vet også at økonomien krever et stadig høyere konsum, der bruttonasjonalproduktet helst bør øke med over tre prosent i året. Vi vet også at rikdommen er såre urettferdig fordelt. Vi vet også at verdens forbruk av fossilt brensel truer planetens økosystemer og klima.
 
USAs tidligere finansminister og president Obamas rådgiver, Larry Summers, ga EU ei lekse i klartekst under sitt Oslo besøk; Kapitalismen krever nemlig at land som har havnet i krise av for mye tillit, av for stor gjeld og for høyt pengeforbruk, kan bare løses med mer tillit, mer gjeld og et enda større pengeforbruk.
 
Kristendommen har også påtatt seg ansvaret for å være moralens vokter med lover gitt direkte av Gud til Moses på Sinai fjell for tre tusen år siden. De ti bud sier for eksempel at du skal ikke stjele. Men det gjør vi, satt i system. Når forbruket overstiger planetens bæreevne så stjeler vi fra de andre i nåtid, og fra kommende generasjoner i framtid.
Du skal ikke slå i hjel sier det femte bud. Men det gjør vi. Når USA, Gods Own Country, kaller på sine allierte, drar norske soldater til fjerne strøk og dreper artsfrender. Det er visstnok en såpass stor påkjenning at de kommer hjem som nervevrak og må ha spesial behandling. Vestens kolonialisme og erobringskriger over hele verden er faktisk det stikk motsatte av budet du skal ikke begjære din nestes eiendom, og...
 
Den norske kirke gjorde opprør i 1942. Biskopene la ned sine embeter i protest mot Quislings forsøk på å nazifisere norske barn og ungdom med tvang.
Den gang var fascismens ansikt klart og tydelig med den tyske krigsmaktas okkupasjon av landet vårt. I dag er åket satt i system som et nådeløst kjøpepress. Konsumfascismen bestemmer våre tanker, vår moral og våre verdivalg.
Uka før påske oppdaget Jesus at templet var gjort om til en butikk med kjøp og salg av offerdyr og avlat. Grådighet og pengebegjær hadde gjort templet til ei røverhule, forteller Bibelen. Jesus ble skikkelig forbanna og jagde dem alle på dør (Matt.21,12).
Det kan være gode eksempler til etterfølgelse. Men nei, kirke og menigheter velger taushet.
Trosbekjennelsen gir visst ikke større ansvarsfølelse enn å dyrke sin egen frelse. Det er trist, man blir frustrert og oppgitt.
Ja, det er faktisk så en får lyst til å banne høyt – i kjerka!
 

Ingen kommentarer: