fredag 8. mars 2013

Søstersolidaritet - 8. mars 2013

La oss frikjenne både Gud og Allah for å være så mannssjåvinistisk at de har skapt kvinnen som et annenrangs menneske. Selv om det fra geistlig hold påstås at både Bibel og Koran rommer guddommens egne ord, vil jeg herved betvile dette. Jeg tror nemlig at historiene i de hellige skrifter er skapt av geniale forfattere. Skapelsesberetningen med Adam og Eva, om ribbein og slanger, om kunnskapens tre og syndefallet er forfattet med undertrykking og diskriminering som formål...

Undertrykking av hvem? Og hvem er undertrykkerne? Ja, om det kan historia fortelle. Ei historie som fortsatt skrives og som gjentar seg hver eneste dag over store deler av verden.
Staten sparer store utgifter til politi, militære og piggtråd dersom den får befolkningen til å undertrykke seg selv. Religionen ble tidlig forstått som et svært nyttig redskap for å holde folket i sjakk. Det er smart å lokke med evig liv i himmelen dersom du følger statens lover og påbud, de som er gitt av Gud og Allah. Like effektivt er det å true med evig pine i helvete dersom du ikke følger disse bud. Slik skal det enkelte individ kues til lydighet mot stat og kirke.
Det er menn som historisk sett har forvaltet både religion og stat.
Undertrykkingas karakter er å undertrykke nedover i systemet. Mannen regjerer og dominerer. Den andre halvdelen, hunkjønnet, regjeres – i gudenes navn. Og begge undertrykker de sine barn, med den forskjellsbehandling av kjønn som de hellige skrifter tillater. Således var og er det greit å begrave nyfødte jentebarn levende i ei grop i bakken dersom det blir for mange av dem. Eller sette dem ut i skogen som mat til ville dyr. Og de som vokser opp skal nektes skolegang og utdanning. Slik blir de lært opp til å vandre rundt i et telt resten av livet. Men så lenge de har en åpning for øynene er det ennå håp for at det de ser kan oppmuntre til frigjøringskamp i den muslimske kvinneverden.
Slik var det, og slik er det. Slik var det her i Europa i århundrer da kirke og stat tyranniserte folket med inkvisisjoner og heksebrenning.
Slik er det også i store deler av verden i dag, spesielt i muslimske land.
Imamer og ayatollaer hjernevasker befolkningen med religiøse lover og påbud der kvinnen er skapt for å tjene han, mannen. Skapt for å føde hans barn, for å stelle hans hus, for å slukke hans begjær. I muslimske land behandles kvinner som annenrangs mennesker med minimale juridiske og økonomiske rettigheter.
Muslimske kvinner har en lang kamp å kjempe for frigjøring og menneskeverd, slik deres søstre måtte gjøre her i Vesten.
Apropos søstre, på syttitalet, kvinnefrigjøringas tiår, ble det heist ei fane med en enkel parole; Søstersolidaritet. I dag på den Internasjonale kvinnedagen bør det kanskje tørkes støv av den gamle fane. For solidariteten er fortsatt global, eller?