fredag 22. mars 2013

Det tror jeg på...


Univers og Verdensrom er slettes ikke det samme. Universet er det stedet der vi bor, det vi kan studere og forske på, det vi kan måle og definere. Verdensrommet derimot kan romme mange univers, kanskje et uendelig antall univers, et multiunivers. Med bakgrunn i observasjoner har vitenskapen lansert en slik teori, eller rettere sagt en hypotese. I vitenskapen er det jo slik at en først setter opp en foreløpig teori, en hypotese om det som skal undersøkes. Så får observasjoner og eksperimenter vise om hypotesen er sann eller usann, om den blir verifisert eller falsifisert. Dersom alle observasjoner, målinger og forsøk støtter hypotesen, ja først da har vi fått en teori.
 
I dag sier teorien at vårt univers ble dannet for 13,7 milliarder år siden med Big Bang. Teorien eller læren om universet sier også at bare 4 prosent er synlig med den fysikk, kjemi og naturlover som vi kjenner til. Resten av universet kalles mørk materie og mørk energi siden vi ikke kan se dette direkte, men virkningene av det kan vi observere. Læren om kosmos sier også at vårt univers utvider seg. Ikke bare det, men utvidelsen overgår lysets hastighet, og den akselererer! Hvordan det er mulig blir illustrert med en ballong dekket med svarte prikker. Ballongen forestiller universet og prikkene på overflaten er universets galakser. Når ballongen blåses opp og øker i volum vil avstanden mellom prikkene bli større og større. Og det er nettopp det vi observerer, avstanden mellom galaksene øker med en enorm hastighet!
Ja, hvor vil det ende? Sprekker ballongen? Revner hele universet til slutt slik at tyngdekraften setter det hele i revers? Vel, det blir heldigvis ikke vårt problem, antar jeg...
 
Det forskes for fullt på to plan med ett felles formål, nemlig å komme fram til en helhetlig teori som kan forklare alt, universets opprinnelse og naturens innerste mekanismer. I CERN knuser fysikerne atompartikler for å avsløre naturens minste bestanddeler. Astronomer og kosmologer studerer universet med sine gigantiske romteleskop.
Begge fløyer har gjort oppdagelser som kan tyde på at det eksisterer flere univers som såpebobler i et uendelig rom, eller flere dimensjoner innen vårt eget univers. Siden vi lever i en tredimensjonal verden med lengde, bredde og høyde, er det imidlertid vanskelig å forestille seg flere dimensjoner. Jeg synes det i alle fall...
Men hypotesene undersøkes både på mikronivå som i CERN og på makronivå som i ESA. Norge er en viktig bidragsyter begge steder!
 
Men tenk nå om alle disse univers eller dimensjoner inneholder helt forskjellige stoffer og naturlover – og at de kolliderer med hverandre og danner en kontaktflate. Og hva så? Jo, det kan innebære muligheten av å vandre rundt i ulike dimensjoner i forskjellige former og tilstander. I så måte er vi udødelige.
Kanskje parapsykologi og åndeverdener snart vil inngå som en del av en vitenskapelig hypotese?
Verdens fremste forskere våger å tenke tanken. Da tør jeg også.
Enn du, hva tror du?
 

Ingen kommentarer: