søndag 8. september 2013

Ikke bærekraftig kultur?

 Innvandringen til Norge er ikke bærekraftig, hverken økonomisk eller kulturelt! Denne påstanden blir levert av Fremskrittspartiet som et argument i valgkampen.
Den økonomiske siden av bærekraften kommenterte jeg i min forrige blogg. Men vel så interessant er hva som menes med en kultur som ikke er bærekraftig. Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, har ved flere anledninger fått spørsmålet; hva er typisk norsk kultur? Hver gang blir hun svar skyldig. Kanskje ikke så rart for det er vanskelig å skille ut norsk kultur fra den øvrige vestlige. Jeg skal allikevel peke på noen særegenheter som kjennetegner det norske folk: glad i natur – mange har hytte og båt - går tur hver søndag etter middag – vi ligner på en termos, kjølig utenpå, men varm inni når vi gir oss til kjenne – 70% av vårt ordforråd er lånt fra andre språk – tradisjonell vestlig bekledning - vår økonomi er basert på økonomisk vekst og helt avhengig av andre lands kjøpekraft – vi er et kristent land som feirer religiøse høytider med hedenske symboler – vi er et folk av dobbeltmoralister i forhold til freds- og klimapolitikk – staten har monopol på salg av alkoholholdige drikker – hjemmebrenning foregår – den norske helgefylla er beryktet.
 
Men det er vel de kulturer som innvandrerne bærer med seg som ikke er bærekraftig? Subkulturer er med andre ord fra den største innvandringsgruppa med polakker via svensker til tyskere og pakistanere. I dag er 13,1 % av befolkningen innvandrere som tilsvarer 655.170 personer. De kommer fra 219 ulike land og selvstyrte regioner. Da er det vel naturlig at kulturene påvirker hverandre og ender opp i en symbiose. 
En smeltedigel av ulike folkeslag og kulturer, slik som i USA og særlig i verdensmetropolen New York, «The Big Apple», hvor det foregår en historisk kulturell oppblomstring uten sidestykke i hele verden.
 
Så har vi noe som heter ukultur. Den kjennetegnes med blant annet omfattende korrupsjon, kameraderi, stigmatisering av andre folkeslag, bakvaskelse og misunnelse. Men noen ukultur har vi vel ikke her til lands, i vår kultur?
 
Men tilbake til Fremskrittspartiets påstand om ikke bærekraftige kulturer. Finnes de? Ja, i fleng, det kan historia fortelle alt om. Og historia kan fortelle at de fleste kulturer gikk til grunne av mangel på tilpasning til sitt naturgrunnlag eller til endrede klimaforhold, slik som eksempelvis nordboerne som etablerte seg på Grønland rundt år 980.

Nå har det blitt alvor for oss og den norskvestlige kultur. Vi har nemlig et forbruk av energi, ressurser, varer og tjenester som utgjør et økologisk fotavtrykk tilsvarende over to planeter. Det holder ikke i lengden.

Vi har valgt et politisk lederskap som ikke tar inn over seg hvilken kritisk tilstand vi er i, i forhold til ressurser, forurensing og klima. Et politisk lederskap som setter likhetstegn mellom materiell rikdom og livskvalitet, som lokker med høyere forbruk, med lavere skatter og billigere bensin.
Med Fremskrittspartiet i spissen er vi underlagt en politisk ideologi som truer vår framtid. En ideologi som bør vrakes på historias søppeldynge, merket ikke bærekraftig!
 
 

1 kommentar:

Inge sa...

Du kan få sagt det, Kjell. Atter en gang.