fredag 7. februar 2014

Når kapitalistene mister troen på kapitalismen...

Ja, da er det alvor! Ikke rart stemningen var dyster under World Economic Forum i Davos som samler verdenseliten innen næringsliv, økonomi og statsledelse - 2500 i tallet. Det 20. århundrets kapitalisme er i ferd med å svikte det 21. århundret, det ble konklusjonen på den best besøkte paneldebatten om verdens tilstand. Angsten for at det globale kapitalistiske systemet gir oss varig massearbeidsløshet er reell. Det er nå nitten millioner mennesker i eurosonen som står uten arbeid. Eksempelvis er 50 prosent av de unge i Spania arbeidsledige. I følge Røde Kors er Europa inne i sin verste humanitære krise etter andre verdenskrig. I fjor reddet organisasjonen folk fra å sulte ihjel ved å dele ut mat til 3,5 millioner europeere, en dobling over fire år!

Paradoksalt avslørte forumet at verdens rikeste kapitalister er bekymret for at de rike blir stadig rikere. Sant nok øker kløfta mellom fattig og rik verden over, være seg i Europa, Kina eller USA. I USA har vanlige arbeidsfolk ikke hatt reallønnsøkning på 30 år, klasseskillet i Storbritannia har aldri vært større enn på 50 år. Nyhetsbyrået Bloomberg melder at verdens 300 rikeste økte sin samlede formue i fjor med 3.236 milliarder kroner, tilsvarende tre norske statsbudsjetter.
Dette er alvorlig i den forstand at det fører til en type sosial uro som avler høyreekstreme partier. Vi ser de blomstre opp i flere land allerede. Skrekkscenariet er selvsagt at vi får tilsvarende tilstander som på 1930 tallet da fascismen og nazismen vokste fram.
 
Siden 85 prosent av delegatene er menn, kalles forumet også for verdens største og rikeste gutteklubb. Så Norge imponerte med flest kvinnelige delegater, blant annet med statsminister, finansminister og kronprinsesse. Samtlige mente det var svært viktig å være til stede og diskutere verdens framtid. Til tross for at det var en journalist for hver tiende delegat fikk vi imidlertid vite lite om hva som kom konkret ut av de mange møter.
Det er kanskje riktig at det offisielle programmet bare er et skalkeskjul for de virkelig viktige møtene, der journalister ikke får være tilstede.
IGWEL kalles de: Informal Gatherings of World Economic Leaders.
 
Endrede klimaforhold på planeten vår er definert som menneskehetens største utfordring noensinne. Det store paradokset er derfor at verdenseliten tviholder på det økonomiske system som er årsaken til klimakrisen, en krise de vil unngå!
Kapitalismen er et effektivt økonomisk system som har medført store materielle, teknologiske og sosiale framskritt, ingen tvil om det. Men i vår tid er systemet en direkte trussel mot planetens økosystemer. Hva gjør verdens ledere med det?
 
Man kan selvsagt lure på hvilket møte finansminister Siv Jensen deltok på siden hun kom hjem etter samtaler med verdenseliten med et målrettet forslag til Stortinget; Vinmonopolet skal holde åpent på nyttårs-, jul-, påske- og pinseaften samt på valgdager!
Noe overraskende støtter Kristelig Folkeparti forslaget. Men som kjent, Herrens veier er uransakelige...

 

Ingen kommentarer: