fredag 3. april 2015

Påskekrim: DET STORE SMELLET!

Det er fortsatt mulig å fange opp bølgene etter det voldsomme smellet, selv om eksplosjonen skjedde for 13,7 milliarder år siden. Eksplosjonen var helt forskjellig fra de vi kjenner til, som når dynamitt eller atombomber eksploderer. De lager jo bare kaos og ødeleggelse. Nei, denne eksplosjonen av et ørlite punkt i verdensrommet skulle føre til en skapelse med egne lover. Naturlover. En slik eksplosjon som skaper orden i stedet for kaos er i følge den berømte fysiker Stephen Hawking egentlig helt umulig. Men den skjedde altså! Vi er jo beviset på det...

Få minutter etter det smalt var forholdet mellom hydrogen og helium etablert med et så kritisk forholdstall at det krever 58 desimaler. 
For dersom forholdet mellom disse grunnstoffene hadde vært mikroskopisk annerledes ville det ikke vært mulig å danne soler og planeter.
 
Eksplosjonen skapte kvarker og elektroner som igjen dannet atomer. Inne i stjerner med enorme trykk ble våre grunnstoffer til. Stoffene blir frigjort når solene eksploderer og slynges ut i rommet som støv. Stjernestøv. I dette støvet finner vi også karbonatomet, byggeklossen for alt liv på denne planeten.
En planet som 8 milliarder år etter Big Bang skulle bli plassert i en avstand fra ei sol som gjør det mulig å holde vann i flytende form, ikke for kald, ikke for varm. Vann, betingelsen for alt liv! (dersom du nå blir litt religiøs, så får du forståelse for det...).
 
Man antar at livet oppsto for nesten fire tusen millioner år siden, arter har oppstått og arter har gått til grunne. Men for 65 millioner år siden kunne det ha gått riktig gæli. Da traff den kjempestore asteroiden planeten og utryddet de fleste livsformer, inkludert den herskende arten, dinosaurene. Men aldri så galt så godt for noe, for det åpnet for evolusjonen av pattedyrene. Den enes død er som kjent den andres brød...
 
Den neste store katastrofen hva livet angår startet for omtrent to hundre tusen år siden. Da vokste det nemlig fram en art som vi kaller «Menneske». Arten sjøl titulerer seg med «Homo Sapiens – det tenkende, kloke menneske».
Det viser seg imidlertid at klokskapen fører ikke bare til en hurtig utryddelse av andre livsformer, men den fører også til en ødeleggelse av sine egne betingelser for fortsatt eksistens. (Kanskje vi burde velge en annen tittel?...)
 
Noen få eksempler på menneskets klokskap:
 
§ I år setter vi ny verdensrekord med utslipp av klimagasser fra fossilt brensel, 9800 millioner tonn, 60 prosent høyere enn i 1990.

§ Jordas arter utryddes nå 1000 ganger raskere enn det som er naturlig, takket være «Mennesket». Det betyr en masseutryddelse av planetens livsformer.

§ I verdenshavene dannes det store øyer av søppel og mikroplast. Bare i Stillehavet flyter det ei søppeløy med et areal som er fire ganger Norges!
 
Dette er kriminelt. Utført av kloke kriminelle. Det er vel derfor vi aldri blir tatt?
 

Ingen kommentarer: