fredag 10. april 2015

Slik prioriterer «Det kloke menneske»

Noen overskrifter i media vekket min nysgjerrighet i forhold til hva og hvor mye menneskeheten er villig til å satse i form av kapital på to ulike områder – det militære og forskning. Først tok jeg rede på hvor store er verdens militære utgifter i løpet av et år. SIPRI kunne opplyse at i 2013 ble det spandert 1,75 trillioner dollar på det militære område. Siden tallet er oppgitt i dollar regner jeg med at trillionen er den amerikanske med 12 nuller; 1,75*1012 dollar. 

I CERN er verdens største og sterkeste maskin i drift igjen og dobbel så effektiv som tidligere. Denne LHC maskinen skal akselerere protoner i hver sin retning opp mot lysets hastighet i en sirkeltunnel som er 27 kilometer lang og ligger 100 meter under bakken. I spesielle kamre kolliderer protonene og avslører hva som skjedde brøkdeler av et sekund etter Big Bang. Med tankekraft og høyteknologi vil mennesket ta rede på hvordan verden er skrudd sammen.
 
Et slikt eksperiment som gjøres i Sveits sammenlignes med å skyte knappenåler fra hver sin side av Atlanterhavet og få de til å kollidere midtveis!
Forskningen i CERN er avhengig av penger som det til tider er mangel på. Budsjettet for 2013 var på 1246,5 millioner CHF, som tilsvarer 1275 millioner dollar. Forholdstallet blir da 1:1373. Det vil si for hver dollar som går til CERN, går det 1373 ganger så mye til det militære.
 
NASA som sender folk til månen og roboter til Mars har også «øyne» rettet mot universets opprinnelse. Med kraftige teleskoper i bane rundt jorda kan vi nå se så langt tilbake som 370.000 år etter Big Bang. Før det var universet mørklagt. NASA har også oppdaget flere hundre planeter hvor det kanskje finnes liv.
 
Spennende?
Ja, klart vi vil vite. Vi vil vite hvorfor og hvordan vi har havnet her vi er. Tenk hvor mye forskning, hvor mye prøving og feiling! Tenk hvilke enorme landevinninger menneskeheten gjør i forhold til kunnskap og forståelse!
Men det koster penger og budsjettene er knappe. 
NASA hadde i 2014 et budsjett på 17 milliarder dollar som gir forholdet 1:103. For hver dollar som går til NASA bruker verdens regjeringer 103 ganger så mye til en sektor som går ut på å slå hverandre i hjel.
 
Hvordan står det til her på berget, mon tro?
I fjor overførte Norge til CERN 12,6 millioner euro og til ESA, Den europeiske romfartsorganisasjonen, 30 millioner euro. Tilsammen 370 millioner kroner.
Det blir for gæli å sammenligne med verdens militære utgifter så vi bruker det norske militærbudsjettet på 43 milliarder som gir 1:116.
 
I tillegg øker Norge hvert år våpensalget til Saudi Arabia, verdens versting i forhold til menneskerettigheter. Men de betaler godt.
Unnskyld alle tallene, men jeg ville bare se hvordan Mennesket prioriterer...

Ingen kommentarer: