fredag 18. desember 2015

Skal vi velge Gud eller Allah?

Noen eksempler fra bøkene deres, Bibelen og Koranen - gjett hvilken bok:
1) Hvis dine nærmeste ikke deler din religion, skal du slå dem ihjel. ... Du skal steine ham ihjel, fordi han prøvde å lokke deg bort fra Herren din Gud...
2) Så når de hellige måneder er gått bort, så drep og bekjemp de vantro hvor enn du finner dem...
3) Men hvis beskyldningen er sann, hvis det ikke finnes tegn på at piken var jomfru, da skal de føre henne ut foran døren til farens hus, og mennene i byen skal steine henne i hjel.
4) Hvis noen av deres kvinner begår usømmelighet (hor), skal dere kreve fire vitner mot dem. Hvis de avgir vitnesbyrd, så hold dem i husarrest til døden henter dem, eller Gud finner en utvei for dem.
5) Når en mann bestiger en annen mann, rister Guds trone.
6) Når en mann har omgang med en annen mann..., har de begge gjort en avskyelig gjerning. De skal dø: det hviler blodskyld på dem.

Riktig svar:
1) Bibelen, 5. Mos. 13:6-11 2) Koranen 9:5 3) Bibelen, 5. Mos. 22:13-21
4) Koranen 4:16 5) Koranen 26:165 6) Bibelen, 3. Mos. 20:13

Jeg ble sittende og lese litt i de hellige skrifter, men ble så dårlig i nervene at jeg bestemte meg for å velge dem bort, begge to...

Joda, det er gradsforskjeller. Bibelen har utvilsomt den mest blodtørstige guden selv om Sønnen prøver å gjøre Faderen noe mer human.
Men Sønnen kan sannelig også være krass: «Tro ikke at jeg er kommet for å bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for å bringe fred, men sverd» (Matt. 10:34).

Begge religioner skryter av å ha den største guden. Muslimene roper «Allahu akbar = Gud er størst» og de kristne «Gud Fader den allmektige».
 
Den store forskjellen er læren om treenigheten, Faderen, Sønnen og Den hellige ånd. Muslimer tror heller ikke på Jesus som Guds sønn, men han blir verdsatt som en stor profet på linje med Profeten sjøl.
Kristne som konverterer til Islam forlater kristendommen nettopp på grunn av alle disse dogmene som at jomfru Maria ble befruktet av Den hellige ånd, og at Jesus sto opp fra de døde.
Muslimer flirer når den kristne forkynner at Jesus gikk på vannet - og gjorde vann til vin. 
Akkurat det siste kunne jo forsåvidt vært veldig kjekt...

Den arabiske våren med Tunisia i teten viser at Islam også blir gradvis fratatt den politiske makta slik åket med undertrykkende kristendom måtte vike for sekularisering og demokrati.
Men det kom ikke av seg sjøl. Eksempelvis ble stemmerett for kvinner i 1913 og Likestillingsloven av 1978 vedtatt til tross for sterk motstand fra Kirken og de tradisjonelle reaksjonære høyrekrefter...


1 kommentar:

Inge sa...

Noe av det beste du har skrevet, Kjell!