fredag 11. desember 2015

La FN forvalte ressursene!

Erfaring viser at det enkelte land fortrenger vettet til fordel for kortsiktig økonomisk gevinst. I så måte er Norge verdens ledende i uvett. Og det hjelper lite å skifte politisk farge på regjeringa sålenge de blir sittende ved det samme spillebordet.  
Da blir politiske forskjeller kun krusninger i strategien for økonomisk vinning og kortsiktig profitt. Det er også bortkastet å moralisere uvett når vettet er forankret til et sett økonomiske spilleregler som blindt krever økt forbruk og økonomisk vekst.

For det kan vel ikke være vettugt å redusere et lands sjølbergingsgrad for hvert år, og som nå nærmer seg 30 prosent?
Regjeringa fortsetter å svekke jordvernet og subsidierer de store gårdsbrukene på bekostning av de små. Til tross for at gjennomsnittlig seks gårdsbruk legges ned hver dag, og 380.000 dekar jordbruksareal er lagt under asfalt de siste ti år, sulter vi ikke her til lands.

Det er takket være en rekordstor økning i importen av både matkorn og kraftfôr.
Mesteparten av maten vår dyrkes nå i utlandet, det kalles lønnsomt...
Norge bryter forpliktelsen som alle stater har gitt FN, nemlig å sørge for sikker matforsyning gjennom egne ressurser.
Men vi kan ikke basere oss på å kjøpe andres mat i all evighet. FNs klimapanel viser at verdens evne til å produsere mat synker for hvert år på grunn av feilslåtte avlinger.

En stor del av den økte importen skyldes soya som brukes til kraftfôr i oppdrettsnæringa for å erstatte den såkalte industrifisken. Rovfiske har nemlig sendt industrifisken til Rødlista over utrydningstruede arter.

Nå er det lønnsomt å fore oppdrettslaksen med soya fra Brasil, nesten 300 gram per kilo laks, samt tilsette tonnevis med kjemikalier for avlusing sammen med det kunstige, røde fargestoffet astaxanthin. Regjeringa finner det så lønnsomt at den vil femdoble produksjonen av oppdrettslaks...
Den samme regjeringa gir forøvrig bort havets fiskeressurser til storkapitalen, og kyst-Norge utarmes ytterligere. Det er visst lønnsomt det også.

Dersom det skal være et lite håp om å begrense klodens oppvarming til under to grader Celsius, må tre fjerdedeler av verdens fossile ressurser bli liggende urørt.
Det vet vi i dag. Hva gjør så Norge?

Regjeringa har høytidelig lovet at hver eneste dråpe olje skal finnes og utvinnes. Derfor dekker staten 80 prosent av oljeselskapenes kostnader under leting etter olje og gass på norsk sokkel, 30 milliarder kroner i året.

Subsidieringen av oljeselskapenes boring i Barentshavet vil beløpe seg til nærmere 200 milliarder anslår Bellona. Lønnsom investering heter det på regjeringshold.

Det er på høy tid å etablere en global ressursbank som forvaltes av Forente Nasjoner med sine 193 medlemmer. Først da kan vi frigjøre oss fra det økonomiske spillet der vinneren blir utsmykket med den tvilsomme tittelen «Katastrofe».

Ingen kommentarer: