fredag 14. april 2017

Hva slags framtid foretrekker du?

Jeg spør deg som et alminnelig opplyst menneske. 
Da vet du at klimaendringer sammen med avskoging bryter ned jordas økosystemer. 
Det igjen fører til et hurtig tap av arter på jorda vår. Rødlista for Norge i 2015 viser at 4438 arter er truet av utryddelse, 21 prosent.  
IUCN, International Union for Conservation of Nature, publiserer Rødlista for hele verden. Den forteller at i vår tid utrydder vi arter 1000 ganger hurtigere enn hva den naturlige evolusjonen ville ha gjort. Med det tempoet blir det fort stille i skogene. Prognosene sier at om 50 - 70 år har vi halvert antall pattedyrarter sammen med et sammenbrudd i fiskeriene på grunn av for høyt surhetsnivå i verdenshavene. 
Et så hurtig tap av det biologiske mangfold er ikke bærekraftig for oss, for arten Homo Sapiens. Vi graver med andre ord vår egen grav.

FNs prognoser advarer oss om at vi blir 9,7 milliarder mennesker i 2050 med et behov for 60 prosent mer mat på verdensbasis. Samtidig vil politikerne putte stadig mer mat på bensintanken. Biobensin og biodiesel skal erstatte fossil energi.
Vi bruker allerede enorme arealer for å dyrke matplanter som er rike på sukker og stivelse som soya, mais og raps for å fremstille metanol og etanol. Bare i USA dyrkes det mais til biodrivstoff på et areal som er større enn Norge!
Produksjonen av biodrivstoff presser matprisene oppover hvilket går ut over de fattigste menneskene på jorda. I tillegg har biodrivstoff ingen miljøgevinst, tvertimot. 
Jordene skal pløyes og plantene skal sås, sprøytes, vannes, høstes, fraktes, raffineres og transporteres, hvilket krever store mengder fossil energi.

Er det noen igjen med vettet i behold som fornekter at vi mennesker påvirker klimaet gjennom utslipp av klimagasser som karbondioksid og metan? Og er det noen som lenger betviler at det er forbrenning av olje, gass og kull som er årsaken?
FNs klimapanel, Intergovernmental Panel on Climate Change, forkortet IPCC, ble etablert i 1990. Panelet samler inn alle forskningsrapportene og setter de inn i ulike modeller for deretter å publisere. De kan blant annet fortelle at dagens CO2 nivå er det høyeste på 420.000 år, men mest sannsynlig på over 20 millioner år.
Allerede nå merker vi konsekvensene av en økning i den globale temperaturen med ekstremvær, tørke og flom.
I desember 2015 i Paris møttes alle verdens land til et klimatoppmøte. De ble enige om at den globale oppvarmingen må holdes under 2 grader Celsius for å unngå en verdensomspennende økologisk katastrofe. Fortsatt øker utslippene både her til lands og i verden forøvrig. Hva gjør du med det?

Unnskyld, hvor gammel er du nå?
Er du 20 år vil du leve helt sikkert til du er 90, minst til 2087. Bryr du deg om din egen framtid? På hvilken måte? 
Og du som er i trettiåra med to unger er kanskje litt bekymret for framtida? Du skal leve rundt 60 år til, og ungene dine vil oppleve å runde år 2100. Hva slags verden vil dine barn leve i da?
Det er faktisk ditt ansvar å avgjøre det - i dag!

Ingen kommentarer: