fredag 19. mai 2017

Ut av «Kongeskapet»...



Som venstrevridd i det politiske landskap er jeg nærmest programforpliktet til å kreve
kongedømmet erstattet med republikk, siden kongedømmet forlengst er gått ut på dato. Men nå, etter å ha fulgt litt med på kongeparets feiring av både 25 år på tronen og deres feiring av felles 80 års dag, blir jeg litt usikker...

Vi mennesker har vel til alle tider hatt behov for å se opp til noen, noen som er hevet over folkets grå hverdag. Men det med en hårfin balansegang. Det må ikke bli alt for prangende og luksuriøst, i hvertfall ikke på bekostning av hard beskatning. 
De kongelige må heller ikke opptre befalende og dikterende, den tiden er vi ferdig med.
Kong Harald sier det enkelt slik; «Som konge kan jeg ikke lenger befale, men jeg har full rett til fortsatt å anbefale!» Og det gjør både kongen og dronninga. 
De gjør det gjennom hva de liker og hva de gjør, hvilke prioriteringer som velges. 
Derfor besøker de oss rundt omkring i hele landet. Derfor deltar de i folkets gleder og sorger. Derfor presenterer de Norge og det norske folk på en folkelig måte på sine utenlandsreiser.
Derfor leker dronninga fjellgeit og klatrer på nær sagt alle de vakre fjell som landet vårt kan by på, og det som en stimulans til folkets friluftsliv.

Ved nærmere ettertanke må det være ganske vanskelig å balansere det folkelige med det royale. Vi vil jo ikke ha noen snobbete, arrogante surrehuer, men vi vil heller ikke ha noen kunnskapsløse, etiketteløse tomsinger. Jo, mer folkelig de kongelige opptrer, jo gladere blir folket i dem.
Gamle Mao sa det slik; - «En elsket leder er som fisken i vannet uten sjøl å bli fisk...»

Det er faktisk vår konge som understreker hva Norge er; »... Norge er jenter som blir glad i jenter, Norge er gutter som blir glad i gutter, og Norge er jenter og gutter som blir glad i hverandre...».
Går det an å si ting mer befriende for sitt folk?
Det er faktisk vår konge som sier at nivået på vår humanisme og nestekjærlighet måles i hvordan vi tar i mot mennesker på flukt fra krig og nød.
Det er ikke vår konge som påstår at flyktninger blir båret på gullstol inn i landet vårt. Det er ikke vår konge som påstår at det norske folk er plaget av et «Godhetstyranni», og som tilhører et «Hylekor» med krav om en mer human innvandringspolitikk.
Slike holdninger er godt plantet på den kristne/konservative, politiske høyresiden. På den siden der kongen åpenbart ikke trives! 

Det er sikkert ikke bare rosenrødt å bli født inn i en kongelig familie. Men ganske krevende må det være å bli ektet inn i en sådan. 
Da Sonja etter ni års venting endelig kunne gifte seg med kronprins Harald ble hun regelrett mobbet av hoffet. Men i dag har dronninga bukta og begge endene, og bestemmer hvor skapet skal stå. Herlig. 
Da Mette-Marit forlovet seg med kronprins Haakon måtte hun stå skolerett og bli grillet av landets fremste media journalister. Alenemoren hadde visstnok deltatt i utagerende festing på såkalte rave parties. 
Gudskjelov at vi fikk ei prinsesse som ikke bare hadde sittet på erta! 
At kronprinsen også hadde ravet en del som student i California ble ganske enkelt dysset ned... 
Kjære Mette-Marit, tilogmed i Thailand er det bilder av deg som verdens vakreste og flotteste kronprinsesse. Du blir ei verdig dronning av Norge når tiden er moden!

1 kommentar:

Unknown sa...

En fin og objektiv artikkel om Det Norske Kongehus og dens virke!!