fredag 25. august 2017

Når kommer «Det grønne ungdomsopprøret»?

Det er bare å innse at den generasjonen som dominerer det politiske landskapet, med våre partiledere i spissen, er gått ut på dato. De makter ikke å ta inn over seg alle de advarsler som blir så grundig dokumentert av en hel vitenskap med tilhørende forskningsinstitusjoner. De holder det gående med krangel om skatter, bompenger, skoler og eldreomsorg til tross for at det er vanskelig å se noen stor uenighet på det området. De krangler seg i mellom med argumenter og klisjeer lik et kor med flerstemt sang, framført som en rituell dans. Slik unngår vår politiske elite å bli konfrontert med det katastrofale scenario som rulles opp foran oss.
Stephen Hawking sier det slik «Nå tvinger vi planeten i kne».

En hel ungdomsgenerasjon synes å være totalt nedsløvet og helt likegyldig i forhold til sin egen livssituasjon, i forhold til sin egen framtid. Partienes ungdomsorganisasjoner oppfører seg som dresserte pudler i forhold til sine fossile moderpartier. 

Det kan da ikke være mangel på kunnskap?
Den første rapporten fra FNs klimapanel, IPCC, kom for snart tretti år siden og ble lagt på bordet til alle verdens regjeringer. Den konkluderte med i 1990 at dersom utslipp av klimagasser fortsetter å øke i samme tempo vil det få drastiske konsekvenser for klodens klima. Det er der vi er i dag!
Vi har utviklet teknologi som gjør det mulig å sende mennesker til månen, sende roboter til Mars, til å navigere med GPS og til å kommunisere med Internet. Tro meg vi har også teknologi til å måle endringer i jordas klima, endringer i planetens biologiske mangfold, endringer i atmosfærens innhold av klimagasser, endringer i havets forsuring og forsøpling, vi har teknologi og kunnskap i fleng. Dokumentasjonen er overveldende!

Vi vet at konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren har ikke vært så høy i løpet av de siste 4 millioner år. Hvilket vil føre til en kalkulert stigning av jordas gjennomsnittstemperatur på 4-6 grader, kanskje enda høyere. 
Vi har teknologi som måler menneskenes forbruk av naturressurser, vi har teknologi som vurderer vår livsstil i forhold til planetens økologiske reproduksjon. Det kalles i et samlebegrep for «det økologiske fotavtrykk». For Norge sitt vedkommende tilsvarer det økologiske fotavtrykk mer enn 2 planeter, og på verdensbasis 1,7 planeter. Men vi har jo bare denne ene planeten vår, den som seiler rundt i universet som et romskip med sola som energikilde.

Ja, dokumentasjonen er overveldende, men ikke skremmende? 
Nei tydeligvis ikke, ikke for våre fossile politikere og heller ikke for majoriteten av den yngre generasjonen. Lærer de ingenting om økologi og planetens tilstand i løpet av sin skolegang og utdanning? Eller har rikdommen gjort ungdommen så likegyldig til sin egen framtid at de bare gir blaffen og tror de kan kjøpe seg fri for penger?

Vi har et verktøy som heter demokrati = folkestyre. Det er på høy tid å ta verktøyet i bruk for å endre kurs slik at den samsvarer med vettet vårt og fornuften vår. En demokratisk kursendring som gjerne kan kalles opprør, ungdomsopprør! 

Ingen kommentarer: