fredag 1. september 2017

Er du også hjernevasket, eller?














Første gang jeg møtte begrepet «hjernevask» var under den kalde krigen mellom USA/Vesten og Sovjetunionen. Vestlige media fremstilte folk i Sovjetunionen som underlagt «Tankekontroll» av myndighetene, og sånn sett hjernevasket. 
Tankens kontroll skjedde gjennom sensurert informasjon til befolkningen med nyheter som favoriserte landets myndigheter og deres politiske beslutninger. 
Vi i Vesten derimot fikk ærlig og usensurert informasjon om Sovjet, ble det påstått. 
Få reagerte på at det kun ble servert to slags bilder fra Moskva, bilder av militærparader og bilder av kvinner i lange matkøer hutrende i sine grå kåper i regnværet. 

Men i dag er det faktisk jeg som føler meg utsatt for en type hjernevask, særlig på det området som omfatter Norges utenrikspolitikk generelt og forholdet til USA spesielt.
Vaskinga foretas av våre etablerte media med et nyhetsbilde som ligner mer på ren propaganda enn en informativ og kritisk journalistikk. Kritiske motforestillinger må man lete etter. Man kan lete i progressive tidsskrifter, på nettet, i historieboka eller i leksikon. Men hvor mange av oss gjør det? De fleste svelger nok unna det som blir servert av mainstream nyheter som om de er etablerte sannheter.

NATO og USA ruster opp militært med Russlands annektering av Krim som begrunnelse, noe som brukes for alt det er verdt av det militær-industrielle kompleks.
Det var Russlands president Khrusjtsjov som i 1953 skjenket ferieparadiset Krim til Ukraina som takk for landets innsats under den andre verdenskrig. Den gangen var Ukraina en av de 15 republikkene som utgjorde Sovjetunionen.
Under opprøret i Ukraina i 2014 fisket EU og NATO i rørt vann. Begge inviterte Ukraina som medlem, og Russland fikk mer eller mindre panikk. Krim er nemlig ei halvøy i Svartehavet på dørstokken til Russland. En amerikansk militær base på Krim ville tilsvare en russisk base i Florida. Resultatet ble at Russland tok tilbake råderetten over Krim for å forsvare sitt eget land.

Vestlige medier fremstiller nå Russland som en trussel, som en fiende med planer om å angripe oss i Vesten. Men det er jo Russland som bør føle seg truet, ikke minst av historiske erfaringer! Det er nemlig Russland som har blitt angrepet av Vesten, være seg av Napoleon med sin hær eller av Hitlers armeer. Det er også greit å bli minnet på at det var Russland som frigjorde Nord-Norge fra tysk okkupasjon til en pris av 6000 drepte russiske soldater - for deretter å trekke seg tilbake!

I dag består NATO av 29 medlemsland med militære baser og militære øvelser på grensa til Russland og i Svartehavet. Samtlige baser er dominert av USA og deres soldater, inkludert basen i Trøndelag med flere tusen militære kjøretøyer og tanks.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg (AP), oppfordrer medlemslandene til å øke sine militærbudsjetter etter pålegg fra USA – i fredens navn!                                                  
Når Russlands president, Vladimir Putin, svarer med samme mynt, blir han i vestlige media fremstilt som en angrepslysten krigshisser. Det kalles hjernevask!

Ingen kommentarer: